Ο κ. Χατζηδάκης ανέλαβε να απαντήσει στους 11 «γαλάζιους» βουλευτές που ήγειραν ερωτήματα σχετικά με το επίκαιρο θέμα των κόκκινων δανείων και την προστασία των δανειοληπτών. Στη δήλωσή του επισήμανε ότι «το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξετάζει με προσοχή όλα τα αιτήματα και τις προτάσεις που σχετίζονται με την οικονομική πολιτική. Ο δημοκρατικός διάλογος, και ιδιαίτερα η κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι πολύτιμα εργαλεία που μπορούν να διευκρινίσουν και να βελτιώσουν τις πολιτικές μας».
Οι βουλευτές που υπέγραψαν την ερώτηση περιλαμβάνουν: Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Γιόγιακας, Θανάσης Δαβάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, και Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Στην απάντησή του, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρήκε το 2019 μια πρωτοφανή κατάσταση ως προς τα κόκκινα δάνεια, αποτέλεσμα μιας δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Έθεσε το ζήτημα ψηλά στην ατζέντα, υιοθετώντας πολλές πρωτοβουλίες (ν. 4738/2020, 4818/2021, 4912/2022, 5024/2023, 5043/2023, 5072/2023) με τη συνεργασία κοινωνικών φορέων και την υποστήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτές οι πρωτοβουλίες κατάφεραν να μειώσουν το ποσοστό των κόκκινων δανείων από πάνω από 40% το 2019 σε 7,5% το 2024. Ειδικότερα, το 2019, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε 92,2 δισ. ευρώ, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 μειώθηκαν σε 70,4 δισ. ευρώ. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων της συνολικής δανειοδότησης έχει επίσης μειωθεί σημαντικά από 50% σε 32%
Μεταξύ των σημαντικών επιτευγμάτων της κυβέρνησης είναι οι επιπλέον πρωτοβουλίες μετά τις εκλογές του 2023, οι οποίες περιλάμβαναν νέες υποχρεώσεις για τους servicers και βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού. Αυτός ο μηχανισμός πήρε ενισχυμένο χαρακτήρα, καθιστώντας τον υποχρεωτικό και πιο ευνοϊκό για τους ευάλωτους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με αναπηρία.
Ως αποτέλεσμα, οι ρυθμίσεις που αφορούν τον εξωδικαστικό μηχανισμό έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Μέχρι τον Αύγουστο του 2024, καταγράφηκαν συνολικά 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις για οφειλές ύψους 7,52 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 50,36% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023. Αντιθέτως, το 2019 οι ρυθμίσεις στον ίδιο μηχανισμό κυμαίνονταν σε μόλις 2.200.
Σε συνέχεια των ερωτημάτων της κοινοβουλευτικής Ερώτησης, παρατίθεται λεπτομερής απάντηση από τη Γενική Γραμματεία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις προτάσεις της Ερώτησης εφαρμόζονται ήδη, όπως η δημοσίευση στατιστικών στοιχείων και η υποχρεωτική λειτουργία πλατφόρμας ενημέρωσης για τους δανειολήπτες. Η Ερώτηση επίσης προσφέρει στο Υπουργείο την ευκαιρία να ενημερώσει τους δανειολήπτες για τις πολιτικές που τους αφορούν.
Άλλες προτάσεις που προτείνουν την επιστροφή σε βασικές αρχές του «Νόμου Κατσέλη» ενδέχεται να επιστρέψουν στρεβλώσεις που έχουν επιδράσει αρνητικά στο σύστημα, και ενδέχεται να αυξήσουν τους τόκους για τους δανειολήπτες.
Η προστασία της κατοικίας των πραγματικά ευάλωτων πολιτών παραμένει κοινή προτεραιότητα. Το Υπουργείο έχει πραγματοποιήσει πρόσφατα ενημερωτική εκστρατεία ώστε όλοι οι δανειολήπτες να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Η αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος είναι απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης, οι πρωτοβουλίες της οποίας λεπτομερώς περιγράφονται στην απάντηση της Γενικής Γραμματέως. Στην ίδια απάντηση περιλαμβάνονται στοιχεία σχετικά με τις ανησυχίες των βουλευτών, που συμβάλλουν στην περαιτέρω διευκρίνιση αυτού του κοινωνικού ζητήματος.