Η Κίνα ετοιμάζεται να εκδώσει ειδικά ομόλογα αξίας 3 τρισεκατομμυρίων γιουάν (411 δισ. δολ.) το 2025, ως μέρος των δημόσιων προσπαθειών για την ενίσχυση της οικονομίας, σύμφωνα με πληροφορίες από το Reuters.
Αυτός ο αριθμός τριπλασιάζει την ποσότητα ομολόγων που εκδόθηκε φέτος, όπου φτάνει το 1 τρισ. γιουάν, και εκλαμβάνεται ως στρατηγική κίνηση του Πεκίνου εν όψει των επιπτώσεων από τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο βασικός στόχος της κινεζικής ηγεσίας είναι να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των προγραμματισμένων αυξήσεων στους αμερικανικούς δασμούς που αναμένονται με την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.
Τα έσοδα από τα νέα ομόλογα θα διατεθούν σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην τόνωση της κατανάλωσης. Αυτό περιλαμβάνει προγράμματα επιδοτήσεων για ανανέωση συσκευών και οχημάτων, καθώς και επενδύσεις σε τομείς που προάγουν την καινοτομία.
Αυτά τα ομόλογα θα είναι οι μεγαλύτερης αξίας που έχει εκδώσει η Κίνα έως τώρα, δείχνοντας τη βούληση της κυβέρνησης να δανειστεί χρήματα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία της χώρας, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο.
Δύο σημαντικά προγράμματα
Σύμφωνα με πηγές του Reuters, περίπου 1,3 τρισ. γιουάν από την έκδοση των ομολόγων θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση «δύο μεγάλων» και «δύο νέων» προγραμμάτων.
Τα «νέα» προγράμματα περιλαμβάνουν επιδοτήσεις για την ανταλλαγή παλιών αυτοκινήτων και συσκευών με νέες, καθώς και επιδοτήσεις για αναβάθμιση εξοπλισμού σε επιχειρήσεις.
Τα «μεγάλα» έργα σχετίζονται με εθνικές στρατηγικές ανάπτυξης, όπως η κατασκευή σιδηροδρομικών και αεροπορικών υποδομών, που ενισχύουν την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη.
Επιπλέον, ένα σημαντικό κομμάτι των εσόδων προγραμματίζεται για επενδύσεις σε τομείς υψηλής τεχνολογίας όπως ηλεκτρικά οχήματα, ρομπότ, ημιαγωγούς και βιώσιμη ενέργεια, με προϋπολογισμό άνω του 1 τρισεκατομμυρίου γιουάν.
Επιπλέον, τα υπόλοιπα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση μεγάλων κρατικών τραπεζών, οι οποίες αντίκρισαν μείωση κερδών και αύξηση των προβληματικών δανείων.
Η έκδοση νέων ειδικών ομολόγων του Δημοσίου αντιπροσωπεύει το 2,4% του ΑΕΠ της χώρας για το 2023.
Στη διάρκεια της ετήσιας Διάσκεψης Κεντρικής Οικονομικής Εργασίας (CEWC) στις 11-12 Δεκεμβρίου, η πολιτική ηγεσία της Κίνας παρουσίασε τις οικονομικές στρατηγικές της για το 2025.
Σύμφωνα με το Reuters, η Κίνα σχεδιάζει να αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, κρατώντας έναν στόχο ανάπτυξης γύρω από το 5%.