Η αγορά ακινήτων δείχνει σημάδια κόπωσης το πρώτο τρίμηνο του 2025, με σημαντική μείωση στην παραγωγή κατασκευών και την οικοδομική δραστηριότητα.
Μείωση της παραγωγής στον κατασκευαστικό τομέα
Ο δείκτης παραγωγής στην οικοδομή και τις κατασκευές υποχώρησε κατά 3,2% το πρώτο τρίμηνο του 2025, σπάζοντας το θετικό ράλι των προηγούμενων ετών. Το 2024, την ίδια περίοδο, είχαμε αύξηση 21,8%, ενώ αυτή είναι η πρώτη υποχώρηση από τις αρχές του 2021, όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία.
Αντίθετα, στην Ευρωζώνη καταγράφεται αύξηση 1,0% στην παραγωγή κατασκευών, έναντι μείωσης 3,8% που σημειώθηκε το 2024.
Καθίζηση στον δείκτη έργων πολιτικού μηχανικού και αδειών
Ο πιο έντονος αντίκτυπος παρατηρείται στον δείκτη έργων πολιτικού μηχανικού με πτώση 10,8%. Παράλληλα, η οικοδομική δραστηριότητα, μετρώντας τις νέες άδειες, καταγράφει απότομη βουτιά 29,2%, σε αντίθεση με την αύξηση 42,2% που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Αιτίες της επιβράδυνσης στον κατασκευαστικό κλάδο
Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τον τομέα είναι:
Συχνά, οι επαγγελματίες του κλάδου αναφέρουν πλέον ότι βρίσκονται σε στάση αναμονής για νέα έργα.
Αγοραπωλησίες ακινήτων και τιμές κατοικιών
Οι αγοραπωλησίες ακινήτων παρουσιάζουν επιβράδυνση, κυρίως λόγω της αδυναμίας των υποψηφίων αγοραστών να ανταποκριθούν στα υψηλά ζητούμενα τιμήματα, που έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ για έβδομη συνεχή χρονιά.
Επιπλέον, παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εκταμίευση των δανείων μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου 2», επηρεάζοντας την ομαλή ροή των επενδύσεων στην κατοικία.
Φορολογικά έσοδα και προϋπολογισμός 2025
Το 2024, οι ετήσιες εισπράξεις από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων ανήλθαν στα 537,29 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από τον φόρο στα οικόπεδα και αγροτεμάχια σε 119,20 εκατομμύρια ευρώ. Για το 2025, ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα 570 εκατ. ευρώ από τις αγοραπωλησίες ακινήτων και 235 εκατ. ευρώ από γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.
Ανησυχία για τη στεγαστική κρίση από την Τράπεζα της Ελλάδος
Η Τράπεζα της Ελλάδος προειδοποιεί για την επιδείνωση της στεγαστικής κρίσης, επισημαίνοντας:
Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2025 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 6,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024, έναντι αύξησης 10,9% το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Η περαιτέρω άνοδος των τιμών προβλέπεται να μειώσει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση, ειδικά σε περιοχές όπου οι τιμές έχουν ήδη περάσει τα όρια αντοχής των μέσων αγοραστών.