Νέα Χρηματοδότηση για Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης: Πρόγραμμα και Προϋποθέσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία της, στοχεύοντας στην αξιοποίηση περιφερειακών κονδυλίων, με σκοπό να δημιουργήσει ισχυρούς ευρωπαϊκούς βιομηχανικούς ηγέτες και να ανταγωνιστεί επάξια τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανακατεύθυνση Κονδυλίων για την Ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Οικονομίας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει προτείνει μια στρατηγική που επικεντρώνεται στην αξιοποίηση ενός κοινού ταμείου 1,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Σκοπός αυτής της κίνησης είναι η ενίσχυση της οικονομικής αυτονομίας της Ευρώπης, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης και του αυξανόμενου ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ.

Μετατόπιση Επενδύσεων προς την Τεχνολογία και την Άμυνα

Η στρατηγική της φον ντερ Λάιεν περιλαμβάνει τη μεταφορά σημαντικών κονδυλίων από παραδοσιακούς τομείς, όπως η παιδεία και οι υποδομές, σε τομείς που θεωρούνται κρίσιμοι για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Αυτοί οι τομείς περιλαμβάνουν:

  • Τεχνολογική Καινοτομία: Επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.
  • Στρατιωτική Ανάπτυξη: Ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ευρώπης.
  • Στέγαση: Προγράμματα για την αντιμετώπιση των στεγαστικών αναγκών.

Ευελιξία στη Διαχείριση Κονδυλίων για την Ανάκαμψη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει επίσης μια πιο ευέλικτη διαχείριση των κονδυλίων, δίνοντας τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τα κεφάλαια για την ανάκαμψη μετά από κρίσεις, όπως αυτή στο Κόσοβο, ακόμη και μετά την αρχική προθεσμία του Αυγούστου 2026. Η Επιτροπή ενθαρρύνει επίσης τις χώρες να κατευθύνουν τα κεφάλαια σε στρατηγικές επενδύσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με στόχο τη διασφάλιση της συνεχούς ανάπτυξης και μετά το 2026.

Νέοι Κανόνες και Προϋποθέσεις για την Αξιοποίηση των Κονδυλίων

Η παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στην αξιοποίηση των περιφερειακών κονδυλίων συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τη νέα Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, οι χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να διοχετεύουν περισσότερα κονδύλια σε στρατηγικούς τομείς. Αυτή η αλλαγή αναμένεται να επιτρέψει στις μεγάλες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν περισσότερα κονδύλια Συνοχής για σημαντικά έργα, κάτι που δεν ήταν εφικτό με τους προηγούμενους κανόνες που ευνοούσαν κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ενίσχυση των Αμυντικών Επενδύσεων μέσω των Κονδυλίων Συνοχής

Μια σημαντική πτυχή της νέας πολιτικής είναι η δυνατότητα ενίσχυσης των αμυντικών επενδύσεων. Παρόλο που τα κονδύλια του Ταμείου Συνοχής δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα για την αγορά όπλων, μπορούν να χρηματοδοτήσουν την προμήθεια υποστηρικτικών αγαθών, όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι υποδομές που έχουν διπλή χρήση, στρατιωτική και πολιτική. Η Céline Gauer, υψηλόβαθμη αξιωματούχος της Επιτροπής, τόνισε ότι η ασφάλεια είναι μια από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές προκλήσεις και η πολιτική Συνοχής μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπισή της

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να αξιοποιήσει τη δημόσια χρηματοδότηση για να ενθαρρύνει τις χώρες να προχωρήσουν σε βασικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

δειτε ακομα

δειτε ακομα