Η Νέα Εποχή του Κατώτατου Μισθού – Ποιες είναι οι Προβλέψεις Εφαρμογής του

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, άναψε το «πράσινο φως» για τη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού για το 2025, στέλνοντας επιστολές πρόσκλησης σε όλους τους σχετικούς φορείς. Σκοπός είναι να συγκροτηθούν οι Επιτροπές που θα συμμετάσχουν στην διαβούλευση.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, θα δημιουργηθεί η Επιτροπή Διαβούλευσης, η οποία θα αποτελείται από πέντε εκπροσώπους οργανώσεων των εργαζομένων, πέντε εκπροσώπους εργοδοτικών οργανώσεων και τον Πρόεδρο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ.). Στόχος είναι οι κοινωνικοί εταίροι να εργαστούν μαζί για να φτάσουν σε μία ενιαία πρόταση, αποφεύγοντας τις διασπασμένες προτάσεις που είχαμε στο παρελθόν.

money

Επιπλέον, θα συγκροτηθεί και πενταμελής Επιστημονική Επιτροπή, αποτελούμενη από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες σε ζητήματα οικονομίας, όπως η οικονομία της εργασίας. Αυτή η επιτροπή θα προταθεί από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα πορίσματά τους, τα οποία θα χρησιμεύσουν ως βάση για να καθοριστεί η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2025. Στη συνέχεια, η υπουργός και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα υποβάλουν την εισήγησή τους στο Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο η νέα ρύθμιση να ισχύσει από τον Απρίλιο του 2025.

Η κυβερνητική δέσμευση είναι να φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ μέχρι το 2027, κάτι που αντιπροσωπεύει συνολική αύξηση 46,2% από το 2019.

Προς το παρόν, ο κατώτατος μισθός έχει φτάσει τα 830 ευρώ, αυξημένος από 650 ευρώ το 2019, σημειώνοντας συνολική αύξηση 28%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, από φέτος, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο είναι ίσος με τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, συνοδευόμενος από οριζόντια αύξηση στα μισθολογικά κλιμάκια. Έτσι, το εισαγωγικό κλιμάκιο στο Δημόσιο θα καθορίζεται σύμφωνα με τον κατώτατο μισθό που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου μισθού συνοδεύεται από μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις, προσφέροντας κίνητρα για νέες επενδύσεις και προσλήψεις.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αναμένεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν σχεδόν κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2027, με την υπάρχουσα μείωση 5,4 ποσοστιαίων μονάδων από το 2019 έως το 2025.

Αλλαγές στον κατώτατο μισθό από το 2028

Από τα μέσα του 2027, θα τεθεί σε εφαρμογή ένας νέος μηχανισμός για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση επιδιώκει να βελτιώσει τις αποδοχές των εργαζομένων και να ενισχύσει την αγοραστική τους δύναμη, εξαρτώντας τις αυξήσεις από την οικονομική ανάπτυξη.

Με το νέο σύστημα, η ετήσια αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι το σύνολο του ποσοστού μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και το μισό του ποσοστού αύξησης της αγοραστικής δύναμης του Γενικού Δείκτη Μισθών. Έτσι, θα ληφθεί υπόψη η οικονομική κατάσταση για τα νοικοκυριά που ανήκουν στο χαμηλότερο 20% του εισοδήματος.

Ο υπολογισμός του κατώτατου μισθού θα βασίζεται σε μοντέλο που χρησιμοποιεί στοιχεία από τη Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ, όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία, που έχουν παρόμοιους μηχανισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εργασίας, το νέο αυτό σύστημα προσφέρει αυξημένη ασφάλεια στους εργαζομένους, καθώς ο κατώτατος μισθός δεν θα μπορεί να μειωθεί. Οι αυξήσεις θα συνδέονται με αντικειμενικά οικονομικά μεγέθη, όπως ο πληθωρισμός και η παραγωγικότητα, και θα λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης, για πρώτη φορά, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα προστατεύονται από τον κατώτατο μισθό και θα δικαιούνται την αντίστοιχη αύξηση.

δειτε ακομα

δειτε ακομα