Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε μια νέα μείωση των επιτοκίων, αυτή τη φορά κατά 25 μονάδες βάσης, σημειώνοντας έτσι την τέταρτη συνεχή μείωση μέσα σε έναν χρόνο. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) αναφέρει ότι η απόφαση αυτή είναι μια συνετή επιλογή, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης παρουσιάζει αδύναμες επιδόσεις στο τέταρτο τρίμηνο του έτους. Επιπλέον, η γενική πολιτική αβεβαιότητα, κυρίως σε σχέση με τον μελλοντικό προϋπολογισμό της Γαλλίας, ενισχύει την ανάγκη για προσεκτικά βήματα. Παρόλο που υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων ώστε να στηριχθεί η οικονομία, η ΕΚΤ διατηρεί ως κύρια αποστολή της τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών.
Σύμφωνα με την οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, η ΕΚΤ θεωρεί ότι βρίσκεται σε καλή πορεία για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρώντας ευμετάβλητα αγαθά όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, αναμένεται να κυμανθεί στο 2,3% το 2025 και στο 1,9% τα επόμενα δύο έτη. Ωστόσο, προσοχή απαιτείται στον τομέα των υπηρεσιών, όπου ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, καθώς και στην αύξηση των μισθών, που μπορεί να αποτελέσουν μελλοντικό κίνδυνο για τον πληθωρισμό.
ΕΚΤ: Νέα μείωση επιτοκίων κατά 0,25%
Η ΕΚΤ προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων της κατά 0,25%, για τέταρτη φορά από την αρχή του 2024. Μετά την απόφαση αυτή, το βασικό επιτόκιο (επιτόκιο καταθέσεων) διαμορφώνεται στο 3%, από 4% που ήταν νωρίτερα μέσα στο έτος.
Η απόφαση της ΕΚΤ, που ελήφθη στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, είχε προαναγγελθεί από πολλούς κεντρικούς τραπεζίτες, καθώς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η επιβράδυνση της ανάπτυξης συνεχίζονται.
Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό υποδεικνύουν ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2,4% το 2024, στο 2,1% το 2025, στο 1,9% το 2026 και στο 2,1% το 2027.
Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ, η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,7% το 2024, 1,1% το 2025, 1,4% το 2026 και 1,3% το 2027. Αυτή η αναμενόμενη ανάκαμψη βασίζεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, που θα βοηθήσουν τα νοικοκυριά να καταναλώνουν περισσότερα, καθώς και στην αύξηση των επενδύσεων από τις επιχειρήσεις. Με την πάροδο του χρόνου, οι επιδράσεις της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής αναμένεται να υποστηρίξουν την αύξηση της εγχώριας ζήτησης.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να αναλύσει το σκεπτικό πίσω από την απόφαση και τις νέες οικονομικές προβλέψεις σε προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου.