Η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ προσφέρει προσωρινή σταθερότητα αλλά παραμένει ετεροβαρής σύμφωνα με τους Γάλλους ειδικούς

Μια κρίσιμη συμφωνία για το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργεί προσωρινή ανακούφιση, ενώ εγείρει σημαντικές προκλήσεις για το μέλλον.

Η νέα διακρατική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ: Προσωρινή σταθερότητα αλλά με ασύμμετρες συνέπειες

Η πρόσφατη συμφωνία, που προβλέπει δασμούς της τάξης του 15% στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσφέρει μια “προσωρινή σταθερότητα” στον ευρωπαϊκό εμπορικό τομέα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μπενζαμέν Χαντάντ, υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας. Ωστόσο, ο ίδιος επισημαίνει ότι το πλαίσιο παραμένει ετεροβαρές και ενδέχεται να επιφέρει σημαντικές απώλειες εάν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν εντείνουν τις προσπάθειές τους.

Κεντρικοί τομείς της γαλλικής οικονομίας προστατεύονται

Η συμφωνία αυτή εξαιρεί κρίσιμους κλάδους της γαλλικής οικονομίας όπως η αεροναυπηγική, τα οινοπνευματώδη και τα φαρμακευτικά προϊόντα. Επιπλέον, δεν προβλέπονται παραχωρήσεις στους ευαίσθητους αγροτικούς τομείς και διατηρούνται ανέπαφοι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που αφορούν σημαντικά θέματα όπως η πληροφορική και η υγεία.

Επιπτώσεις και προοπτικές

Ο κ. Χαντάντ προειδοποιεί ότι η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να θεωρείται ικανοποιητική ή διαρκής, επισημαίνοντας πως η Ουάσιγκτον επέλεξε στρατηγικές που αγνοούν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). «Πρέπει να αντλήσουμε γρήγορα συμπεράσματα, αλλιώς θα υπάρχει ο κίνδυνος σημαντικής ζημιάς για την Ευρώπη», τόνισε.

Περαιτέρω διαπραγματεύσεις και βελτιώσεις σε εκκρεμότητα

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας, Μαρκ Φερατσί, σχολίασε πως η τρέχουσα συμφωνία δεν αποτελεί το τελικό στάδιο. Ανέφερε ότι αναμένονται περαιτέρω συνομιλίες διάρκειας εβδομάδων ή και μηνών πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Η ανάγκη για επιπλέον προσπάθεια συνοδεύει την προσπάθεια επαναφοράς μιας ισορροπημένης εμπορικής σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Βασικά σημεία της συμφωνίας

  • Επιβολή δασμών 15% στα ευρωπαϊκά εξαγώγιμα προϊόντα προς τις ΗΠΑ.
  • Η ΕΕ αγοράζει αμερικανική ενέργεια αξίας 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.
  • Ευρωπαϊκές επενδύσεις στην αμερικανική αγορά ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
  • Αμοιβαία άρση τελωνειακών δασμών σε κρίσιμους τομείς, ιδιαίτερα στην αεροναυπηγική βιομηχανία.
  • Η συμφωνία ανακοινώθηκε σε συνάντηση μεταξύ του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Σκοτία, σηματοδοτώντας μία νέα φάση στις διακρατικές οικονομικές σχέσεις.

    δειτε ακομα

    δειτε ακομα