Εξετάζεται η πιθανότητα εξαίρεσης ελληνικών προϊόντων από τους δασμούς των ΗΠΑ, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει significant αντίκτυπο στις ελληνικές εξαγωγές.
Ελληνικά Προϊόντα στο Στόχαστρο των Δασμών Τραμπ
Είκοσι τρία ελληνικά προϊόντα με σταθερή παρουσία στην αγορά των ΗΠΑ και σημαντικές εξαγωγές άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται στο στόχαστρο των δασμών που επιβλήθηκαν από τον πρόεδρο Τραμπ. Στον τομέα των τροφίμων, ο οποίος κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, τα πιο σημαντικά προϊόντα που επηρεάζονται είναι οι ελιές και το ελαιόλαδο.
Επίσης, άλλα τρόφιμα με υψηλή έκθεση στην αμερικανική αγορά είναι το κρασί και φρούτα όπως τα ροδάκινα, τα ακτινίδια και τα σύκα.
Επαφές στις ΗΠΑ για Εξαίρεση από τους Δασμούς
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος, Σίμος Διαμαντίδης, τόνισε την προσπάθεια που γίνεται για την πιθανή εξαίρεση των ελληνικών προϊόντων από τους δασμούς των ΗΠΑ. Σκοπός της επίσκεψης στις ΗΠΑ ήταν η διερεύνηση της κατάστασης στην αγορά μετά την επιβολή των δασμών, καθώς και η ανταπόκριση των καταναλωτών και των σουπερμάρκετ με ελληνικά προϊόντα.
«Ήρθαμε να κάνουμε επαφές με την ομογένεια και με ανθρώπους που είναι δίπλα στον Τραμπ», ανέφερε ο κ. Διαμαντίδης. Προσέθεσε επίσης: «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι κάτι μπορεί να γίνει με τους δασμούς στην Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα».
Ποια Προϊόντα Ζητείται να Εξαιρεθούν
Οι συζητήσεις εστιάζονται σε μια σειρά από προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ελιών, του λαδιού, της φέτας, των ροδάκινων, των ακτινιδίων, των ψαριών, των ποτών και των κρασιών. Ωστόσο, η εξαίρεση των κρασιών κρίνεται πιο δύσκολη λόγω του μεγάλου όγκου εξαγωγών της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα.
Ο κ. Διαμαντίδης εξήγησε σε σημαντικούς παράγοντες στις ΗΠΑ ότι αυτά τα προϊόντα είναι σημαντικά για τη διατροφή των Αμερικανών, προσφέρουν οφέλη για την υγεία και μπορούν να συμβάλλουν σε αυξημένα φορολογικά έσοδα για την κυβέρνηση. Η στρατηγική εστιάζει στη διαπραγμάτευση και την ενημέρωση των αρμόδιων φορέων.
Παρά τις διαβεβαιώσεις που ελήφθησαν, η αισιοδοξία παραμένει συγκρατημένη. «Έχουμε αρχίσει να μπαίνουμε σταθερά σε μια αγορά 350 εκατομμυρίων και δεν θέλουμε να το χάσουμε αυτό», υπογράμμισε ο κ. Διαμαντίδης, τονίζοντας την αξία της αμερικανικής αγοράς για τις ελληνικές εξαγωγές.