Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλείται να χαράξει πορεία προς τη μείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα. Ποια είναι η στρατηγική και οι πιθανές επιπτώσεις;
Σταδιακή Μείωση Επιτοκίων: Η Πρόταση Στουρνάρα
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) οφείλει να δρομολογήσει μια σταδιακή μείωση των επιτοκίων, με στόχο να φτάσουν κοντά στο 2% έως το 2025. Η πρόταση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές οικονομικές προκλήσεις.
Επιβράδυνση Πληθωρισμού και Αβεβαιότητα
Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, ο πληθωρισμός παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης, ενώ η οικονομική κατάσταση κρίνεται πιο εύθραυστη από τις αρχικές προβλέψεις. Η απειλή επιβολής εμπορικών δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες επιτείνει την αβεβαιότητα.
Στρατηγική και Χρονοδιάγραμμα
Ο Γ. Στουρνάρας πρότεινε μια σειρά σταδιακών μειώσεων, πιθανώς της τάξης των 25 μονάδων βάσης ανά φορά, για να επιτευχθεί ο στόχος του 2% από το σημερινό 3% έως το 2025.
Οι Εμπορικές Πολιτικές των ΗΠΑ και η Ευρώπη
Αναφερόμενος στις πιθανές εμπορικές πολιτικές της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, και ειδικότερα στην πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στην Ευρώπη, ο Στουρνάρας εκτιμά ότι θα υπάρξει επαναξιολόγηση. Υπογραμμίζει την ανάγκη συντονισμένης ευρωπαϊκής αντίδρασης.
Η Αντίδραση της Ευρώπης
Ο Στουρνάρας προτείνει την ανάθεση ενός ρόλου εκπροσώπησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση των διαπραγματεύσεων. Η ΕΚΤ εξετάζει διάφορα σενάρια, αλλά η τελική απόφαση για τον τρόπο αντιμετώπισης των προκλήσεων εναπόκειται στους Ευρωπαίους ηγέτες.
Επιπτώσεις στην Ελληνική Οικονομία
Αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, ο Στουρνάρας εμφανίζεται καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, αναγνωρίζει την πιθανότητα έμμεσων συνεπειών.
Προβλέψεις Ανάπτυξης και Δασμοί
Παρά τις προκλήσεις, ο Στουρνάρας εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει ανάπτυξη 2,5% φέτος. Ωστόσο, σημειώνει ότι ενδεχόμενη επιβράδυνση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης λόγω των δασμών θα μπορούσε να επηρεάσει το ελληνικό ΑΕΠ, αλλά όχι σε βαθμό που να προκαλεί σοβαρές ανησυχίες.