Με αποφασιστικότητα για τη μόνιμη αύξηση των κρατικών εσόδων κατά τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, ξεκινάει σήμερα Δευτέρα (17/2) η δράση των ελεγκτών του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΕΜ) της ΑΑΔΕ. Στόχος είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για ουσιαστικές αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και η μείωση των φόρων, με έμφαση στην ανακούφιση της μεσαίας τάξης.

Η δημιουργία αυτής της νέας, εξειδικευμένης μονάδας, είναι αποτέλεσμα της συνένωσης των δύο Κέντρων Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και του ΚΕΦΟΜΕΠ, το οποίο ήταν αρμόδιο για τον έλεγχο των φυσικών προσώπων με σημαντική περιουσία. Το ΚΕΦΕΜ θα δραστηριοποιείται σε όλη την ελληνική επικράτεια, με κεντρικό συντονισμό και συνδυαστικές ελεγκτικές μεθόδους, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες. Στο επίκεντρο των ελέγχων του ΚΕΦΕΜ θα βρεθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, αδικαιολόγητο πλουτισμό, αδήλωτα εισοδήματα, καθώς και πολύπλοκες υποθέσεις που αφορούν ψηφιακές συναλλαγές, κρυπτονομίσματα και NFTs, όπου το νομικό πλαίσιο βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον έλεγχο των κρυπτονομισμάτων και NFTs, καθώς αποτελούν μια νέα πρόκληση για τις φορολογικές αρχές παγκοσμίως.

Η δράση του ΚΕΦΕΜ αναμένεται να φέρει στο φως υποθέσεις φοροδιαφυγής υψηλού επιπέδου, ενισχύοντας τα δημόσια έσοδα και δημιουργώντας ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα των ελέγχων, την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και τη διασφάλιση της διαφάνειας.

  1. Φορολογούμενοι σε όλη την Ελλάδα με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 10.000.000 ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα, τουλάχιστον σε ένα φορολογικό έτος από την 01/01/2018 και έπειτα. Οι έλεγχοι επεκτείνονται και στους συζύγους, ανεξάρτητα από το αν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
  2. Φορολογούμενοι, ανεξάρτητα από το ύψος των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων, που πραγματοποιούν διασυνοριακές συναλλαγές με συνδεδεμένες επιχειρήσεις και έχουν υποχρέωση σύνταξης φακέλου τεκμηρίωσης τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών, αποκλειστικά για τον έλεγχο της ορθής τήρησης της αρχής των ίσων αποστάσεων στις διασυνοριακές ενδοομιλικές συναλλαγές τους.
  3. Εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου.
  4. Φορολογούμενοι, ανεξάρτητα από το ύψος των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων τους από επιχειρηματική δραστηριότητα, που μετασχηματίζονται ή προήλθαν από οποιαδήποτε μορφή μετασχηματισμού (απορρόφηση, συγχώνευση, διάσπαση κ.λπ.).
  5. Φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα, σε όλη την Ελλάδα, που πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω κριτήρια, ανεξάρτητα από το αν ασκούν και επιχειρηματική δραστηριότητα και ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθάριστων εσόδων από αυτή:
  • Η αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου, του/της συζύγου/του έτερου μέλους συμφώνου συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων τους, όπως υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ο.Π.Σ. Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ, υπερβαίνει αθροιστικά από την 01.01.2020 και έπειτα, τουλάχιστον σε ένα έτος, το ποσό των 2.000.000 ευρώ.
  • Η ετήσια δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 και μετά, τουλάχιστον σε ένα έτος, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.
  • Τα ποσά δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων στο φορολογικό έτος 2020 και μετά, τουλάχιστον σε ένα έτος, υπερβαίνουν το ποσό των 400.000 ευρώ.
  • Έχουν αποστείλει στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους 200.000 ευρώ και άνω, σε τουλάχιστον ένα έτος από το έτος 2020 και έπειτα, όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, και των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή του εμβάσματος.
  • Κάτοικοι εξωτερικού.