Η Ελλάδα ξεχωρίζει στις επιβαρύνσεις από έμμεσους φόρους και φόρους περιουσίας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Κομισιόν για το 2025.
Η κυριαρχία των έμμεσων φόρων στην ελληνική φορολογία
Η Ελλάδα καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φορολογίας στην κατανάλωση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, οι έμμεσοι φόροι ανήλθαν στο 17,3% του ΑΕΠ, φέρνοντας τη χώρα στην 4η θέση μεταξύ 27 κρατών. Μόνο η Κροατία, η Σουηδία και η Ουγγαρία υπερέχουν σε αυτό το πεδίο.
Οι φόροι κατανάλωσης αποτελούν το 44,4% των συνολικών φορολογικών εσόδων της Ελλάδας, σημαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που διαμορφώνεται στο 33,2%.
Φορολογική επιβάρυνση μέσω ΦΠΑ και κατανάλωσης
Το συνολικό ποσό εισπράξεων από έμμεσους φόρους το 2023 έφτασε τα 38,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, το 8,8% του ΑΕΠ προέρχεται από τον ΦΠΑ, γεγονός που τοποθετεί την Ελλάδα στην 11η θέση της Ε.Ε. όσον αφορά τους φόρους κατανάλωσης.
ΕΝΦΙΑ και οι φόροι περιουσίας: Σημαντικό μέρος των φορολογικών εσόδων
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση στην Ε.Ε. όσον αφορά τους φόρους περιουσίας, οι οποίοι ανέρχονται στο 2,7% του ΑΕΠ, πίσω μόνο από τη Γαλλία και το Βέλγιο. Οι φόροι περιουσίας καλύπτουν το 7% των συνολικών φόρων, υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (4,7%).
Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εσόδων προέρχεται από τον ΕΝΦΙΑ. Οι επαναλαμβανόμενοι φόροι επί της ακίνητης περιουσίας αποτελούν το 5,1% των συνολικών φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα, σε σύγκριση με μόλις 2,3% στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Παρά τη σημαντική επιβάρυνση, η έκθεση σημειώνει μείωση 2,9 ποσοστιαίων μονάδων στους φόρους περιουσίας την τελευταία δεκαετία (2013-2023), τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ασφαλιστικές εισφορές και εργασιακό κόστος στην Ελλάδα
Οι ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 13,3% του ΑΕΠ, κατατάσσοντας τη χώρα στην 7η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Το εργασιακό κόστος παραμένει υψηλό, παρά τις πρόσφατες μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν εφαρμοστεί.