Φοροελαφρύνσεις 2026: Αυτοί οι παράγοντες θα καθορίσουν τις μειώσεις

Έρχονται σημαντικές συζητήσεις με τους θεσμούς για τις φοροελαφρύνσεις του 2026!

Εντατικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ξεκινούν αυτή την εβδομάδα για τον δημοσιονομικό χώρο που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις από το 2026. Οι συζητήσεις, που θα διεξαχθούν εξ αποστάσεως, θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την εκτέλεση του προϋπολογισμού, μέχρι τις επενδύσεις, τις τράπεζες, τα κόκκινα δάνεια και τις αποκρατικοποιήσεις.

Η κυβέρνηση εστιάζει στην αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναγνωρίζοντάς την ως βασική πηγή δημιουργίας του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου. Στόχος είναι οι στοχευμένες μειώσεις άμεσων φόρων, με προτεραιότητα την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, μια κρίσιμη ομάδα του πληθυσμού που έχει επωμιστεί σημαντικά βάρη τα τελευταία χρόνια.

Η επιτυχία του 2024 και οι προσδοκίες για το 2025

Τα επιπλέον έσοδα που προήλθαν από τις προσπάθειες περιορισμού της φοροδιαφυγής ανήλθαν σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, συμβάλλοντας καθοριστικά στο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Οι εκτιμήσεις για το 2025 είναι ακόμα πιο αισιόδοξες, προβλέποντας ότι τα έσοδα αυτά θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ουσία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς έγκειται στην απόδειξη ότι τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή είναι μόνιμου χαρακτήρα και, ως εκ τούτου, μπορούν να χρηματοδοτήσουν μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης.

Ηλεκτρονικές Συναλλαγές: Ένας ισχυρός σύμμαχος

Η εντυπωσιακή αύξηση της αξίας των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί. Κλάδοι όπως τα ταξί, τα πλυντήρια αυτοκινήτων, τα συνεργεία, καθώς και οι νομικές και ιατρικές υπηρεσίες κατέγραψαν εκρηκτική αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, που ξεπέρασε το 600% σε σύγκριση με το 2023. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη των εσόδων ΦΠΑ και των ηλεκτρονικών πληρωμών, αναδεικνύοντας τους τομείς που πρωταγωνίστησαν στην αύξηση των φορολογικών εισπράξεων.

Τα σενάρια για τις φοροελαφρύνσεις: Ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη

Η κυβέρνηση επιδιώκει να εδραιώσει αυτή την τάση, πείθοντας τους θεσμούς ότι η αύξηση των εσόδων από τη φοροδιαφυγή είναι διατηρήσιμη και επιτρέπει νέες παρεμβάσεις. Στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σενάρια, όπως μειώσεις στους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας για την ελάφρυνση των εισοδημάτων από 20.000 έως 40.000 ευρώ, μεσοσταθμικό κούρεμα 30% στα τεκμήρια διαβίωσης και νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται το καλοκαίρι, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει το πακέτο με τις νέες παροχές τον Σεπτέμβριο από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα