Φον ντερ Λάιεν: Έρχονται πρόστιμα μαμούθ από Βρυξέλλες σε Big Tech;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως επιβάλει φόρους σε αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, απαντώντας στον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε ο Ντόναλντ Τραμπ. Δείτε τι δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την επιβολή ψηφιακών φόρων σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας και παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών. Αυτή η κίνηση έρχεται ως πιθανή απάντηση στον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό την ηγεσία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε πρόσφατη συνέντευξή της στους Financial Times, υπογράμμισε την ανάγκη για μια “απόλυτα ισορροπημένη” συμφωνία με την Ουάσιγκτον, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αντιποίνων.

Αφορμή για αυτή την κλιμάκωση αποτέλεσαν οι δασμοί που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο, και τα οχήματα (με δασμό 25%), καθώς και γενικότερα στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση (με δασμό 10%). Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, αλλά είναι έτοιμες να λάβουν μέτρα εάν οι διαπραγματεύσεις δεν καρποφορήσουν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άφησε να εννοηθεί ότι, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αντίμετρα, στοχεύοντας τις αμερικανικές εταιρείες ψηφιακών υπηρεσιών. «Υπάρχει ευρύ φάσμα αντιμέτρων», δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να επιβληθούν φόροι στα διαφημιστικά έσοδα των ψηφιακών υπηρεσιών.

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος ανέστειλε προσωρινά τους επιπρόσθετους δασμούς 20% στα ευρωπαϊκά προϊόντα για 90 ημέρες, διατήρησε τους δασμούς 25% στον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα, καθώς και τους αρχικούς δασμούς 10% σε άλλα προϊόντα. Η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι οι δασμοί επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, και γι’ αυτό υποστηρίζει μια συμφωνία μηδενικών δασμών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

Στη συνέντευξή της, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε και στην ανάγκη εκσυγχρονισμού, αναμόρφωσης και σταθεροποίησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), επισημαίνοντας ότι οι κρίσεις μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρίες για θετικές αλλαγές.

δειτε ακομα

δειτε ακομα