Μια ματιά στις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας στην υγεία.
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει φτάσει και στον τομέα της υγείας. Δημοφιλή φαρμακευτικά σκευάσματα, που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης, επηρεάζονται άμεσα, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters και δεδομένα της κινεζικής ρυθμιστικής αρχής.
Αντίποινα και Δασμοί: Μια Επικίνδυνη Σπείρα
Η Κίνα, ως απάντηση στην επιβολή υψηλότερων δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων, φτάνοντας το 125%. Παράλληλα, η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει αν οι εισαγωγές φαρμάκων απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον δασμούς.
Ποιες Φαρμακευτικές Εταιρείες Επηρεάζονται;
Μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες όπως οι AstraZeneca, Sanofi, GSK και Eli Lilly διαθέτουν εργοστάσια στις ΗΠΑ για τα φάρμακά τους που πωλούνται στην Κίνα, όπως προκύπτει από τα αρχεία της Κινεζικής Εθνικής Αρχής Ιατροφαρμακευτικών Προϊόντων.
- Στην Ιντιάνα, η AstraZeneca παράγει το durvalumab, ένα δημοφιλές αντικαρκινικό φάρμακο.
- Η Eli Lilly παράγει το tirzepatide, ένα γνωστό φάρμακο για τον διαβήτη και τον έλεγχο του βάρους.
- Στη Βόρεια Καρολίνα παράγεται το αντίσωμα nirsevimab για την πρόληψη του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) από κοινού από τις AstraZeneca και Sanofi, καθώς και το συνδυαστικό φάρμακο της GSK για τον HIV, το Dovato (ντολουτεγκραβίρη / λαμιβουδίνη).
Ωστόσο, δεν είναι σαφές από τα αρχεία ποια ποσότητα της αμερικανικής παραγωγής εξάγεται στην Κίνα.
Πιθανές Συνέπειες για τους Ασθενείς
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι κινεζικοί δασμοί στα αμερικανικά προϊόντα ενδέχεται να προκαλέσουν αύξηση των τιμών ή περιορισμένη διαθεσιμότητα ορισμένων φαρμάκων. Όπως δήλωσε ο Έρικ Τζάντρασιτς, επικεφαλής των εμπορικών σχέσεων στην ελβετική επιχειρηματική ένωση φαρμάκων και βιοτεχνολογίας Scienceindustries, “ανάλογα με τα προϊόντα, ασθενείς και καταναλωτές στην Κίνα μπορεί να επηρεαστούν πάρα πολύ από τους δασμούς επειδή ο τόπος παραγωγής φαρμάκων δεν μπορεί να μεταφερθεί σε τόσο σύντομο διάστημα“. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας φάρμακα για τον διαβήτη, την αντιμετώπιση του καρκίνου και άλλες σοβαρές παθήσεις μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο λόγω των εμπορικών εντάσεων.