Η Εθνική Τράπεζα προχωρά με δυναμικά βήματα στην ανάπτυξη της λιανικής τραπεζικής μέσω του embedded banking, ενοποιώντας τις χρηματοοικονομικές της υπηρεσίες σε ποικιλία οικοσυστημάτων, όπως αυτά του λιανικού και ηλεκτρονικού εμπορίου, του τομέα των αυτοκινήτων, των ακινήτων, και φυσικά των τεχνολογικών υπηρεσιών.
Αυτή την πρωτοβουλία τόνισε ο Γενικός Διευθυντής Μετασχηματισμού, Στρατηγικής και Διεθνών Δραστηριοτήτων της Εθνικής Τράπεζας, Ερνέστος Παναγιώτου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Mastercard Innovation Forum.
Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι ο τομέας της λιανικής τραπεζικής και ειδικότερα οι τραπεζικές συνεργασίες, συμβάλλουν στο embedded banking που προωθεί η Εθνική Τράπεζα, επιτρέποντας στους πελάτες, τόσο ιδιώτες όσο και μικρές επιχειρήσεις, να ικανοποιούν τις χρηματοοικονομικές τους ανάγκες άμεσα τη στιγμή που πραγματοποιούν αγορές. Ταυτόχρονα, γίνεται ξεκάθαρο ότι αυτή η προσέγγιση αποτελεί ένα αποδοτικό κανάλι πωλήσεων για την τράπεζα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 100% των δανείων για αυτοκίνητα και το 70% του συνόλου των καταναλωτικών δανείων της Εθνικής χορηγούνται μέσω του embedded banking, με τα ποσοστά για τα στεγαστικά και δάνεια μικρών επιχειρήσεων να κυμαίνονται γύρω στο 15-20%.
Η επιτυχία αυτή στηρίζεται σε ένα ισχυρό δίκτυο συνεργατών που συνεχώς επεκτείνεται και διαφοροποιείται. Χαρακτηριστική είναι η στρατηγική συνεργασία της Εθνικής Τράπεζας με την EpsilonNet, όπου η τράπεζα κατέχει 15% μερίδιο. Μέσω αυτής της συνεργασίας, έχουν εισαχθεί στην αγορά καινοτόμα προϊόντα όπως το Epsilon Pay και η All-in-One POS λύση.
Εκτός από τις συνεργασίες στον τομέα του embedded banking, ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε και στη στρατηγική της Εθνικής Τράπεζας όσον αφορά τις fintech εταιρίες. Υπογράμμισε την παγκόσμια τάση ανάπτυξης fintech, όπως η Revolut, που δεν είναι μόνο ανταγωνιστικές προς τις παραδοσιακές τράπεζες, αλλά και δυνητικοί συνεργάτες για αυτές.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ανάπτυξη ψηφιακών καναλιών της Εθνικής Τράπεζας αποτελούν μέρος της απάντησης στον αυξανόμενο ανταγωνισμό των fintech εταιριών. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την πορεία παίζουν οι συνεργασίες της τράπεζας με νεοφυείς εταιρίες από το οικοσύστημα των fintech, όπως οι Linked Business και Quadible, που βελτιώνουν τις διαδικασίες της.
Όπως επισήμανε ο κ. Παναγιώτου, η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να αναζητά και να ενσωματώνει νέες συνεργασίες μέσω πρωτοβουλιών όπως ο ετήσιος διαγωνισμός NBG Business Seeds, ο οποίος φέτος επικεντρώνεται σε fintech εταιρίες, το Greek Fintech Hub και το ετήσιο συνέδριο Fintech Athens (προγραμματισμένο για 21-22 Νοεμβρίου), καθώς και μέσω συμμετοχών σε venture capital funds.