Επένδυση και Αντίκτυποι: Η Αντίδραση των Ελληνικών Τραπεζών στην Πρόσκληση της Λαγκάρντ

Μια νέα προοπτική για την Ευρώπη προβάλλει μέσα από τον πρόσφατο χαιρετισμό της Κριστίν Λαγκάρντ στο LinkedIn, ενόψει της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο φημισμένο συνέδριο του Νταβός. Η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι εξετάζουν πώς η νομισματική πολιτική της τράπεζας μπορεί να στραφεί προς νέες επενδύσεις που θα ενισχύσουν την Ευρώπη.

Περί Μείωσης Επιτοκίων

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο πιο βασικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω της μείωσης των επιτοκίων, κάτι που θα τονώσει τη νομισματική δραστηριότητα. Παρά τις προκλήσεις που προκύπτουν από την αύξηση των δασμών και των συνεπακόλουθων επιπτώσεων στις τιμές και τον πληθωρισμό, η Ευρώπη δείχνει έτοιμη να οδηγηθεί σε ένα σχέδιο επενδύσεων. Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και ο διοικητής της, κ. Γιάννης Στουρνάρας, έχουν ήδη αναφέρει ότι προβλέπουν μείωση των επιτοκίων.

Επιπλέον, η κυρία Λαγκάρντ είχε τονίσει σε προηγούμενη ανάρτησή της ότι οι τράπεζες οφείλουν να κινητοποιήσουν τουλάχιστον 800 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για να υλοποιήσουν τις απαραίτητες στρατηγικές ώστε η Ευρώπη να ψηφιοποιηθεί και να προστατευθεί, όπως μεταφέρει το Newmoney και η Ειρήνη Σακελλαρη.

Σημείωσε μάλιστα ότι το 15,7% του εισοδήματος των νοικοκυριών στην Ευρώπη κατευθύνεται προς αποταμίευση κάθε χρόνο και αυτά τα χρήματα πρέπει σίγουρα να βρουν τον δρόμο τους προς νέες επενδύσεις.

lagarde

Οι Νέες Τάσεις στην Τραπεζική

Η πρόταση για μια περισσότερη Ευρώπη, με την άρση των εμποδίων και την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών, καλεί την Ελλάδα να βρει τη θέση της στην ευρωπαϊκή στρατηγική, ενώ οι τράπεζες προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα κληθούν να δράσουν με δύο βασικούς άξονες υπό την καθοδήγηση της ΕΚΤ:

  • Να διοχετεύσουν τις αποταμιεύσεις σε παραγωγικές επενδύσεις, μια προσπάθεια που θα ενταθεί στο άμεσο μέλλον.
  • Να χρηματοδοτήσουν νέα σχέδια επένδυσης, ενσωματώνοντας στο ρίσκο του αντισυμβαλλόμενου και ζητήματα όπως οι κλιματικές προκλήσεις.

Η ΕΚΤ προγραμματίζει νέα μοντέλα που θα επηρεάσουν τον έλεγχο των τραπεζών, ενώ επιθυμεί να καταστήσει διορατικότερη τη χρηματοδότηση τους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι συστημικοί κίνδυνοι, όπως η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, συχνά δεν αποτυπώνονται επαρκώς στα παραδοσιακά μοντέλα.

Συνεπώς, μετά από νέα επενδυτικά σχέδια, αναδύονται νέοι κίνδυνοι και νέοι αντισυμβαλλόμενοι που θα αλλάξουν σταδιακά το τοπίο λειτουργίας των τραπεζών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα