Ελβετικό Φράγκο: Αγωνία δανειοληπτών για δόσεις που πνίγουν, ζητούν επιστροφή στους αρχικούς όρους

Απόσπασμα: «Δεν επιδιώκουμε να αποφύγουμε τις υποχρεώσεις μας, απλά επιθυμούμε να αποπληρώσουμε το ακριβές ποσό που δανειστήκαμε», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Δρατσούμη, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, αναδεικνύοντας το επίμονο αίτημα χιλιάδων δανειοληπτών.

Η αγωνία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο

Η κρίση των δανείων σε ελβετικό φράγκο, που χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, συνεχίζει να ταλανίζει χιλιάδες δανειολήπτες. Η Ευαγγελία Δρατσούμη, εκπροσωπώντας την Συντονιστική Επιτροπή Δανειοληπτών, εξέφρασε με σαφήνεια το κεντρικό αίτημα όσων αγωνίζονται για μια δίκαιη λύση στο αδιέξοδο αυτό.

Το αίτημα για μετατροπή σε ευρώ με Euribor

Οι δανειολήπτες επιδιώκουν τη μετατροπή των δανείων τους από ελβετικό φράγκο σε ευρώ, με επιτόκιο Euribor. Αυτή η κίνηση θα εξασφάλιζε, σύμφωνα με τους ίδιους, τη βιωσιμότητα των δανείων τους, αποτρέποντας την περαιτέρω οικονομική ασφυξία.

«Επιδιώκουμε να πληρώνουμε με βάση τους αρχικούς όρους της συμφωνίας και όχι βάσει των υπέρογκων δόσεων που προέκυψαν λόγω της μεταβολής της συναλλαγματικής ισοτιμίας και των αυξήσεων των επιτοκίων», τόνισε η Ευαγγελία Δρατσούμη.

Αγνοούνται οι επικοινωνίες με την κ. Μπάση

Η κ. Δρατσούμη αναφέρθηκε στις επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους, σημειώνοντας ότι υπάρχει γνώση για το θέμα του ελβετικού φράγκου, αλλά υπάρχει άγνοια σχετικά με τις προηγούμενες επικοινωνίες με την κ. Μπάση, γεγονός που περιπλέκει την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Οι δραματικές συνέπειες των αυξημένων δόσεων

Παρά τις υποσχέσεις για επανεξέταση του θέματος από το Υπουργείο Οικονομικών, η πραγματικότητα παραμένει σκληρή για πολλούς δανειολήπτες. Οι μηνιαίες δόσεις έχουν εκτοξευθεί, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την οικονομική τους κατάσταση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δανειολήπτη που ξεκίνησε με δόση 700 ευρώ και σήμερα καλείται να πληρώσει 1.700 ευρώ. Αυτή η αύξηση δεν οφείλεται μόνο στην ισοτιμία, αλλά και στους αυξημένους τόκους που διογκώνουν το κεφάλαιο.

Λύσεις υπάρχουν εντός του ευρωσυστήματος

Η Ευαγγελία Δρατσούμη αναφέρθηκε σε επιτυχημένες λύσεις που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πολωνία και η Βουλγαρία, όπου δικαστήρια και κυβερνήσεις έχουν ακυρώσει ή ρυθμίσει αυτά τα δάνεια. «Ο κ. Χατζηδάκης ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν λύσεις εντός του ευρωσυστήματος, αλλά αυτό δεν ισχύει, καθώς άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν βρει τρόπους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα», ξεκαθάρισε η κ. Δρατσούμη.

Επενδυτικά προϊόντα και πιέσεις από τις τράπεζες

Η εκπρόσωπος των δανειοληπτών χαρακτήρισε τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο ως «επενδυτικά προϊόντα» και κατήγγειλε ότι οι τράπεζες άσκησαν πιέσεις στους δανειολήπτες να μετατρέψουν τα δάνειά τους από ευρώ σε ελβετικό φράγκο, υποσχόμενες καλύτερους όρους.

Στο σημείο μηδέν η εξεύρεση λύσης

Παρά τις προσπάθειες, το ζήτημα των δανείων σε ελβετικό φράγκο παραμένει άλυτο στην Ελλάδα, αφήνοντας χιλιάδες πολίτες σε οικονομική απελπισία. «Δεν έχουμε καμία εξέλιξη. Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Έχουμε μόνο υποσχέσεις», κατέληξε η Ευαγγελία Δρατσούμη, εκφράζοντας την απογοήτευση των δανειοληπτών και την ανάγκη για άμεση δράση.

δειτε ακομα

δειτε ακομα