Ελληνική οικονομία το 2025: Προβλέψεις, ευκαιρίες και κίνδυνοι

Η στηριγμένη ελληνική οικονομία φαίνεται να διατηρεί ανοδικές τάσεις και το 2025, όπως αποτυπώνεται σε έκθεση διεθνών οργανισμών και χρηματοπιστωτικών φορέων.

Μόλις ξεκίνησε το νέο έτος, οι αγορές έστειλαν ξεκάθαρο σήμα εμπιστοσύνης για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, με ιστορικά υψηλή ζήτηση για το νέο 10ετές ομόλογο. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι των 35 δισεκατομμυρίων της προηγούμενης χρονιάς, καλύπτοντας το 50% του φετινού δανειακού προγράμματος. Το 90% των επενδυτών προήλθε από το εξωτερικό, με τους περισσότερους να είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές.

Η Ελλάδα ξεπερνά πολλές άλλες χώρες της ΕΕ όσον αφορά τις οικονομικές της επιδόσεις. Ενώ ο μέσος όρος ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 0,9%, η Επιτροπή εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα φτάσει το 2,3% το 2025, ελαφρώς αυξημένο από το 2,1% το 2024.

oikonomia 3

Σύμφωνα με την Standard & Poor’s, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θεωρούνται «ανερχόμενα αστέρια» της Ευρώπης. Στην ανάλυσή τους με τίτλο «European Developed Markets Sovereign Outlook 2025: At A Crossroads», υπογραμμίζουν ότι η μειωμένη απόδοση στις οικονομίες των κεντρικών χωρών αλλά και οι δημοσιονομικές επιτυχίες της Νότιας Ευρώπης ενισχύουν τη σημασία τους στην ανάπτυξη της περιοχής.

Από την πλευρά της, η Moody’s έχει κάνει λόγο για την Ελλάδα ως μια «εξαίρεση» μέσα σε μια δύσκολη Ευρωζώνη, εντοπίζοντας την ως νησίδα ανάπτυξης. Ο οίκος προβλέπει μακροχρόνια σταθερή ανάπτυξη έως το 2033, κυρίως λόγω της υποστήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που αναμένεται να προσφέρει μια ετήσια ώθηση της τάξης του 0,4% έως το 2030.

Η Capital Economics προβλέπει μια νέα περίοδο υπεραπόδοσης για την Ελλάδα σε σύγκριση με την Ευρωζώνη, με το χρέος να μειώνεται. Η χώρα αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 2% το 2025, με το χρέος να αναμένεται ότι θα περιοριστεί στο 147%. Σημαντική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών αναμένεται λόγω της διαχειριστικής πειθαρχίας της κυβέρνησης και των υγιών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η HSBC αναγνωρίζει την Ελλάδα ως ένα από τα μεγαλύτερα success stories της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι οι πρώην αδύναμοι κρίκοι της περιοχής έχουν επανέλθει δυναμικά, ενώ οι μεγαλύτερες οικονομίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Αυτό υποδηλώνει μια εντυπωσιακή turnaround στην Νότια Ευρώπη, στην οποία ανήκει και η Ελλάδα.

Αξιοσημείωτη είναι η αναβάθμιση του οίκου JP Morgan της Ελλάδας από «ουδέτερη» σε σύσταση «υπεραπόδοσης», καθώς αναμένει ταχύτερη ανάπτυξη σε σύγκριση με την Ευρωζώνη και αποδίδει την επιτυχία στους ανακτήσιμους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.

Η JP Morgan θεωρεί ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2025 θα είναι πάνω από 20% υψηλότερο σε σχέση με το χαμηλό του 2020, δημιουργώντας έτσι θετικό κλίμα στην αγορά.

Προκλήσεις και Κίνδυνοι

Το αμέσως επόμενο διάστημα, η ελληνική οικονομία μπορεί να αντιμετωπίσει αρκετούς εξωτερικούς κινδύνους, όπως τους παρακάτω:

  • Γεωπολιτικές εντάσεις που προέρχονται από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, οι οποίες φέρνουν αβεβαιότητα στην αγορά.
  • Επιβράδυνση, ή ακόμα και στασιμότητα, στις ευρωπαϊκές οικονομίες, κυρίως εκείνη της Γερμανίας, που πλήττει τις ελληνικές εξαγωγές.
  • Αργή μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ειδικά καθώς οι πολιτικές της μπορεί να επηρεαστούν από τις τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις.
  • Ενδεχόμενη επιβολή νέων δασμών από τη νέα κυβέρνηση γιατί μπορεί να επιφέρει προβλήματα στην ελληνική οικονομία και εμπορικές σχέσεις.

δειτε ακομα

δειτε ακομα