Ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη: Ποιοι θα δουν αύξηση στο εισόδημά τους;

Με το βλέμμα στραμμένο στην οικονομική ενίσχυση των πολιτών με μεσαία εισοδήματα, η κυβέρνηση προετοιμάζει παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν επισήμως στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2026.

Στόχος η στήριξη της μεσαίας τάξης

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του, η επόμενη ΔΕΘ θα επικεντρωθεί στη μείωση της φορολογίας για τη μεσαία τάξη. Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας, και όσο η οικονομία αναπτύσσεται και οι διεθνείς οίκοι αξιολογούν θετικά την Ελλάδα, τόσο περισσότερες είναι οι δυνατότητες για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Τα επικρατέστερα σενάρια για φορολογικές ελαφρύνσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει διάφορα σενάρια για την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, τα οποία θα οριστικοποιηθούν στα τέλη Αυγούστου. Στο επίκεντρο βρίσκονται:

  • Μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές για εισοδήματα που ανήκουν στη ζώνη της μεσαίας τάξης.
  • Ελαφρύνσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων.
  • Μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης.
  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

Αναλυτικές παρεμβάσεις στην φορολογία εισοδήματος

Ειδικότερα, εξετάζονται αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, με στόχο την ελάφρυνση των φορολογουμένων με εισοδήματα μεταξύ 20.000 και 40.000 ευρώ. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν:

  • Την προσθήκη ενός ενδιάμεσου συντελεστή στο κλιμάκιο εισοδήματος από 10.001 έως 20.000 ευρώ, όπου ο φόρος αυξάνεται αισθητά από το 9% στο 22%.

Παράλληλα, εξετάζεται η διατήρηση του αφορολογήτου ορίου για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, καθώς και η πιθανή αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών για υψηλότερα εισοδήματα.

  • 22% για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι τα 20.000 ευρώ
  • 35% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 20.000 ευρώ και μέχρι τα 35.000 ευρώ
  • 45% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

Η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, με επιδότηση επιτοκίου για ευάλωτους δανειολήπτες και επιδότηση ενοικίου για χαμηλόμισθους νέους και νέα ζευγάρια.

Μείωση τεκμηρίων και ασφαλιστικών εισφορών

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων, προωθείται «κούρεμα» κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης, με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Επιπλέον, σχεδιάζεται νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% το 2026.

δειτε ακομα

δειτε ακομα