Εγκρίσεις 100 εκατ. ευρώ για τουριστικά έργα

Η αναβάθμιση των υποδομών του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα προχωρά με γοργούς ρυθμούς, καθώς 15 επενδυτικά έργα έχουν ήδη λάβει το «πράσινο φως» για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από αυτά, το 73% σχετίζεται με τουριστικούς λιμένες, ενώ 4 έργα αφορούν χιονοδρομικά κέντρα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Για τις μαρίνες, όπως ανέφερε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, υποβλήθηκαν 41 προτάσεις, με συνολικό προϋπολογισμό κοντά στα 182 εκατ. ευρώ. Η ζήτηση ξεπερνάει τα όρια του διαθέσιμου προϋπολογισμού, αν και 11 σχέδια έχουν ήδη εγκριθεί. Τα συγκεκριμένα έργα περιλαμβάνουν μαρίνες σε Λαύριο, Άγιο Κοσμά, Ρόδο, Λευκάδα, Ζέας, Φλοίσβο, Γουβιές Κέρκυρας, Σκόπελο καθώς και τουριστικό λιμένα στη Χερσόνησο Ηρακλείου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα έργα αγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ, με δημόσια δαπάνη που ξεπερνά τα 43,7 εκατ. ευρώ και ιδιωτική συμμετοχή περίπου 16 εκατ. ευρώ. Η αξιολόγηση των προτάσεων συνεχίζεται και αναμένονται επιπλέον εγκρίσεις.

Όσον αφορά την αναβάθμιση των χιονοδρομικών κέντρων, εγκρίθηκαν έργα σε περιοχές όπως Παρνασσός, Σέλι στη Βέροια, 3-5 Πηγάδια στη Νάουσα και Ανήλιο Μετσόβου, με συνολικό προϋπολογισμό γύρω στα 40 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το υπουργείο προγραμματίζει να επενδύσει στο χιονοδρομικό κέντρο του Καρπενησίου, λόγω της υψηλής ζήτησης.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Συνολικά, υποβλήθηκαν 16 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 149 εκατ. ευρώ, ποσό που ξεπερνά τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό κατά 100 εκατ. ευρώ.

Προϋπολογισμός: Νέες φοροελαφρύνσεις στον ορίζοντα

Στο Υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, τηρούν πιο συντηρητική στάση όσον αφορά τις οικονομικές προβλέψεις σε σύγκριση με την Κομισιόν. Αυτή τη στιγμή, η Κομισιόν υπολογίζει τη συρρίκνωση του ελλείμματος στο 0,6% του ΑΕΠ για φέτος, αναγνωρίζοντας την Ελλάδα ως χώρα με μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρωζώνη, με πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2025, αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ φέτος και 2,4% το επόμενο έτος, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα τοποθετείται στο 0,7% του ΑΕΠ για φέτος και 0,6% το 2025.

Η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια σταθερής ανάπτυξης, με ρυθμό που αναμένεται να διατηρηθεί πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, προβλέποντας 2,2% φέτος και 2,4% το 2025. Ο πληθωρισμός εκτιμάται σε 2,7% για φέτος, με προοπτική υποχώρησης στο 2,1% το 2026.

Ο νέος προϋπολογισμός είναι έτοιμος να υποστηρίξει νέες μειώσεις φόρων από το 2026 και μετέπειτα. Περιλαμβάνει ήδη μέτρα όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες και θωρακίζει την τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος μισθωμάτων για μεταβίβαση ακινήτων σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Προβλέπεται επίσης μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το 2025.

δειτε ακομα

δειτε ακομα