Ένας νέος κύκλος έντασης ξεκινά στην παγκόσμια οικονομία, καθώς η εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κλιμακώνεται. Οι τελευταίες κινήσεις και οι αντίστοιχες αντιδράσεις δημιουργούν ένα αβέβαιο τοπίο για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
Η Κλιμάκωση της Εμπορικής Αντιπαράθεσης
Μετά την ανακοίνωση νέων δασμών στα κινεζικά προϊόντα από τον Ντόναλντ Τραμπ, και την αμετακίνητη στάση του Πεκίνου, η εμπορική διαμάχη βαθαίνει. Αυτή η κατάσταση απειλεί να διαταράξει τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, με συνέπειες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν.
Το διάταγμα, που επικυρώνει και την αναστολή δασμών σε άλλες χώρες, προσθέτει τους δασμούς 125% που ανακοίνωσε προσφάτως ο Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα, στους ήδη υπάρχοντες δασμούς 20% από τις αρχές Μαρτίου.
Η Αντίδραση της Κίνας
Η Κίνα παραμένει σταθερή, και η εμπορική κόντρα με τις ΗΠΑ οδηγείται στα άκρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε για τρεις μήνες τους σαρωτικούς ανταποδοτικούς δασμούς που είχε αρχικά εξαγγείλει εναντίον πολλών χωρών, ενώ ταυτόχρονα επέβαλε νέους δασμούς στην Κίνα, εκτιμώντας ότι η πίεση των ΗΠΑ έχει έως τώρα αποδώσει καρπούς.
«Όλοι θέλουν να έρθουν και να κάνουν μια συμφωνία» για τη μείωση των δασμών, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, επεσήμανε ότι καθώς θα επιτυγχάνονται συμφωνίες με διάφορες χώρες, θα υπάρχει μεγαλύτερη βεβαιότητα στην εμπορική πολιτική.
Όπως αναφέρει ο Guardian, επικαλούμενος αναλυτές, η Κίνα είχε προβλέψει και προετοιμαστεί για αυτόν τον εμπορικό πόλεμο, ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, και αποφάσισε ότι εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέβαλλε στη χώρα τους δασμούς που είχε προαναγγείλει στην προεκλογική του εκστρατεία, θα έπρεπε να αντιδράσει.
Η Κινεζική Αντεπίθεση και η Κατηγορία για “Αμερικανικό Bullying”
Η κινεζική κυβέρνηση απαντά προς το παρόν με αντίστοιχες ενέργειες στα μέτρα της Ουάσιγκτον, τα οποία χαρακτηρίζει ως «αμερικανικό bullying».
Το Πεκίνο έχει επίσης επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές σε 12 αμερικανικές εταιρείες λόγω της πιθανής διπλής, πολιτικής και στρατιωτικής, χρήσης των προϊόντων τους, πρόσθεσε έξι ακόμη στον κατάλογο των «αναξιόπιστων οργανισμών» και υπέβαλε νέα καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Επιπλέον, έχει εκδώσει προειδοποίηση για τους Κινέζους τουρίστες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ “λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων” μεταξύ των δύο χωρών. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο δυνάμεων φθείρονται με ταχύτατους ρυθμούς, δημιουργώντας ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα.