Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει θετικές προοπτικές, υπερβαίνοντας τη ζώνη του ευρώ κατά 1,5-2 ποσοστιαίες μονάδες, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση της Wood.
Συγκεκριμένα, οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών έχουν αυξηθεί κατά 2% σε πραγματικούς όρους το πρώτο εξάμηνο του 2024, ξεπερνώντας το 1,6% του 2023. Ωστόσο, αυτή η αύξηση παραμένει κάτω από τις προσδοκίες, δεδομένης της μειούμενης ανεργίας που παρατηρείται στη χώρα.
Ο κύριος λόγος πίσω από αυτή την κατάσταση είναι πολύπλευρος: οι έρευνες δείχνουν ότι η πραγματική αγοραστική δύναμη δεν έχει βελτιωθεί από το 2019, ενώ οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις δουλεύουν ακόμα για να ενδυναμώσουν τους ισολογισμούς τους. Αυτή η διαδικασία έχει αρχίσει να αποφέρει οφέλη, ωστόσο δεν είναι ακόμα αρκετά εκτεταμένα ώστε να βελτιώσουν σημαντικά τις προοπτικές των μισθών για τους εργαζόμενους.
Πώς εξελίσσεται η εγχώρια ζήτηση;
Καταναλωτές: Μια από τις κύριες αιτίες που καθιστά την κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών ξεχωριστή στην ΕΕ είναι ότι οι προσδοκίες για την οικονομία έχουν παραμείνει στάσιμες. Οι Έλληνες καταναλωτές δεν αναμένουν σημαντική βελτίωση στην προσωπική τους οικονομική θέση και δεν έχει παρατηρηθεί κάποια έντονη πτώση του πληθωρισμού. Αυτή η κρίσιμη εικόνα έρχεται σε αντίθεση με τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ, δημιουργώντας μια αίσθηση απαισιοδοξίας, παρά την νωπή ανάκαμψη στην κατανάλωση το 2024.
Αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται κατά 2% ή και περισσότερο τα επόμενα χρόνια, κυρίως λόγω των αυξανόμενων επενδύσεων και της προόδου στους τομείς του τουρισμού και της βιομηχανίας. Αν και η διάθεση για προσλήψεις έχει μειωθεί από το υψηλότερο σημείο της τον Απρίλιο του 2024, παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα και θα υποστηρίξει τις σταθερές αυξήσεις στην απασχόληση και τις μισθούς.
Η παραγωγικότητα έχει παρουσιάσει μια εντυπωσιακή αύξηση 4% το 2024 και 7,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Παράλληλα, οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ ο κατώτατος μισθός, που ανέρχεται σήμερα στα 830 ευρώ, αναμένεται να αυξάνεται με ρυθμό μεγαλύτερο από τον πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια.
Επενδύσεις: Το ποσοστό επενδύσεων έκανε άλμα στο 18,5% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2024, αυξάνοντας από 14,6% πέρυσι. Αυτό αποδεικνύει ότι η στήριξη από την ΕΕ, οι ξένες επενδύσεις και η βελτίωση των εταιρικών ισολογισμών ενισχύουν την οικονομική εικόνα της χώρας.
Η Ελλάδα είναι σε θέση να αξιοποιήσει συνολικά 36,1 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για τη διάρκεια 2021-2026, και μέχρι στιγμής έχει λάβει 17,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή η χρηματοδότηση αφήνει σημαντικά περιθώρια για ενίσχυση της ανάπτυξης τα επόμενα δύο χρόνια.
Δημοσιονομική Στρατηγική: Στο πλαίσιο της Εθνικής Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2025-2028, η Ελλάδα επιδιώκει να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 2-2,5% του ΑΕΠ, με στόχο τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος από το 1% το 2024 στο 0,6% το 2025.
Ο συνολικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Οκτώβριο, μειωμένος από το 3% το καλοκαίρι, και εκτιμούμε ότι θα κυμανθεί γύρω στο 2-2,5% για τους επόμενους μήνες. Αν και αυτός ο ρυθμός πληθωρισμού δεν θεωρείται υψηλός, είναι αρκετός για να πυροδοτήσει δυσαρέσκεια στους πολίτες, γεγονός που συνέβαλε στην πρόσφατη απεργία εργαζομένων που σημειώθηκε το Νοέμβριο του 2024.