Δελτίο Deloitte: Προβλέψεις για την ελληνική πληροφορική άνω των €10 δισ.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα του θετικού αντίκτυπου του κλάδου ΤΠΕ είναι η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Μέσω των διαδικτυακών πλατφορμών όπως το gov.gr και το ΚΕΔ, εκτιμάται ότι έχουν προκύψει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ οφέλη κατά τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας τους, με επιπλέον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Προτεραιότητες και ευκαιρίες

Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περίπου 200 στελέχη του τομέα ΤΠΕ αποκαλύπτει τις κυριότερες τεχνολογικές προτεραιότητες για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτές περιλαμβάνουν την Τεχνητή Νοημοσύνη (30%), την Κυβερνοασφάλεια (18%) και το Cloud (13%). Επιπλέον, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (6%) και τα Μεγάλα Δεδομένα (10%) παρουσιάζουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο τομέας ΤΠΕ έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλους τους τομείς, με τις μεγαλύτερες ανάγκες να αναγνωρίζονται στην υγειονομική περίθαλψη (20%), την ενέργεια (15%) και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (11%).

Αν και ο τομέας ΤΠΕ εκδηλώνει δυναμική ανάπτυξη, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως η έλλειψη έμπειρου προσωπικού, οι ανεπαρκείς υποδομές και οι κανονιστικοί περιορισμοί. Μόλις το 2% των στελεχών θεωρεί τις υπάρχουσες ψηφιακές υποδομές επαρκείς, ενώ το 63% αναγνωρίζει ότι απαιτούνται σημαντικές βελτιώσεις.

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι οι πλειοψηφία των στελεχών του κλάδου είναι αισιόδοξα προσανατολισμένα, με περισσότερους από το 53% να δηλώνουν “επιφυλακτικά αισιόδοξοι”, και το 27% να βλέπουν την ανάπτυξη κυρίως μέσω νέων τεχνολογιών και ψηφιακού μετασχηματισμού τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ 3

Προοπτικές για το 2029

Η μελέτη προτείνει τέσσερις κεντρικούς άξονες για τη μελλοντική ανάπτυξη του τομέα:

Διεθνοποίηση: Ενίσχυση των εξαγωγών και δημιουργία διεθνών κέντρων όπως data centers.

Επένδυση στην Καινοτομία: Στήριξη της ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων που καλύπτουν εθνικές ανάγκες, όπως η κυβερνοασφάλεια και η άμυνα.

Ανθρώπινο Δυναμικό: Προσέλκυση ταλέντου από το εξωτερικό και δημιουργία νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων στον τομέα ΤΠΕ.

Ψηφιακή Οικονομία: Καλλιέργεια μιας κουλτούρας ψηφιακής εποχής με πλήρη ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα.

Συνολικά, η μελέτη αναδεικνύει ότι η Ελλάδα διαθέτει τις βάσεις ώστε να μετατρέψει τον τομέα ΤΠΕ σε καταλύτη ανάπτυξης. Με στρατηγικές επενδύσεις, διεθνοποίηση και επικέντρωση στην καινοτομία, ο κλάδος μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση της χώρας σε μια ψηφιακή και ανταγωνιστική οικονομία. Το κύριο στοίχημα είναι η υπέρβαση των υφιστάμενων εμποδίων και η αξιοποίηση των ευκαιριών που αναδύονται.

δειτε ακομα

δειτε ακομα