Το 20% των συνολικών χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία φαίνεται να είναι ανεπίδεκτο είσπραξης, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΚΕΑΟ για το τρίτο τρίμηνο του 2024. Συγκεκριμένα, το ποσό που δεν έχει καμία προοπτική ανάκτησης ανέρχεται στα 9,8 δισεκατομμύρια ευρώ, προσδιορίζοντας το ως χρέος με “πολύ χαμηλή εισπραξιμότητα”. Ο συνολικός φόρτος χρεών που αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα αγγίζει τα 48,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) παρουσιάζει έναν σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στα χρέη με περιορισμένες πιθανότητες είσπραξης.
Η αδυναμία ανάκτησης αυτών των 9,8 δισεκατομμυρίων ευρώ οφείλεται στο ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα διαθέσιμα μέτρα είσπραξης. Τα χρέη αυτά απλώς καταγράφονται και δεν είναι πιθανό να εισπραχθούν στο μέλλον. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι εάν θα προχωρήσουν οι διαδικασίες διαγραφής τους, γεγονός που θα απαιτήσει την ψήφο νόμου για να επιτραπεί στο ΚΕΑΟ να απαλείψει χρέη που έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης μετά από όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, “το ΚΕΑΟ εντοπίζει και κατατάσσει τις οφειλές που έχουν χαμηλές ή και μηδενικές πιθανότητες είσπραξης. Αυτή η διαδικασία απαιτεί ενδελεχή έλεγχο και την εξάντληση όλων των διαθέσιμων πηγών αποπληρωμής για να χαρακτηριστεί μια οφειλή ως πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας.”
Ταμεία: Ιστορικά υψηλά χρέη αλλά και εισπράξεις από ρυθμίσεις
Στην διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2024, τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα ταμεία σημείωσαν νέο αρνητικό ρεκόρ, φτάνοντας τα 48,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η αύξηση προήλθε κυρίως από προσαυξήσεις και όχι από νέες κύριες οφειλές. Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρήθηκε και μία θετική εξέλιξη: οι εισπράξεις από ρυθμίσεις έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ από το 2013, ξεπερνώντας τα 515 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, για πρώτη φορά δημοσίως καταγράφεται το ύψος των χρεών “πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας”, το οποίο ανέρχεται στα 9,8 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 1/5 του συνόλου των οφειλών. Θα είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τις επόμενες κινήσεις του ΚΕΑΟ και του ΕΦΚΑ με βάση αυτά τα δεδομένα…