Το “πάντρεμα” των τιτλοποιήσεων και της οικονομικής χρηματοδότησης μέσω τραπεζικού δανεισμού αποτέλεσε ένα από τα κύρια θέματα της ομιλίας του πρωθυπουργού, κ. Κωστή Χατζηδάκη, στο διεθνές συνέδριο της Ένωσης Κεφαλαιαγορών στην Αθήνα. Οι τιτλοποιήσεις λειτουργούν ως ένα εργαλείο χρηματοδότησης για το πιστωτικό σύστημα και επενδύσεων από μεγάλους διεθνείς επενδυτές.
Αναμόρφωση του θεσμού των τιτλοποιήσεων
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε στην ανάγκη αναμόρφωσης των τιτλοποιήσεων στην Ευρώπη, καθώς και σε μια ενοποιημένη εποπτεία στις Κεφαλαιαγορές που θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση στους ιδιωτικούς και επιχειρηματικούς τομείς. “Αναδιαρθρώνοντας και πωλώντας δάνεια για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι τράπεζες μπορούν να αντλήσουν νέα κεφάλαια, επιτρέποντας έτσι περαιτέρω δανεισμό σε ΜΜΕ,” τόνισε. Αυτό σημαίνει ότι, στο μέλλον, εάν οι πόροι είναι περιορισμένοι, μπορούν να αντληθούν από τα υπάρχοντα δάνεια ανά τομέα.
Συμφωνία με τον Μάριο Ντράγκι
Ο Υπουργός, αναφερόμενος στον Μάριο Ντράγκι, ξεκαθάρισε ότι οι τιτλοποιήσεις δανείων είναι η μόχλευση που χρειάζονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν τη μετάβαση σε πράσινες πρακτικές. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Ντράγκι στην έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, απαιτούνται περί τα 800 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2030 για αμυντικές δαπάνες και πράσινη μετάβαση, επισημαίνοντας ότι ούτε η δημόσια ούτε η ιδιωτική χρηματοδότηση επαρκούν από μόνες τους.
Η σημαντικότητα της εποπτείας
Η αποδοτική εποπτεία είναι καθοριστική για την ακεραιότητα της αγοράς και την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Το Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό για τις τράπεζες στην ΕΕ, αλλά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) στις ΗΠΑ ενίσχυσαν την επενδυτική εμπιστοσύνη. Η χρηματοδότηση θα καλυφθεί μέσω των κεφαλαιαγορών με την εφαρμογή τιτλοποιήσεων, οι οποίες μετατρέπουν τα μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία σε εμπορεύσιμους τίτλους, έτσι ώστε οι τράπεζες να απελευθερώνουν κεφάλαια και να προσφέρουν περισσότερα δάνεια με ανταγωνιστικότερα επιτόκια.
Μια ενιαία πλατφόρμα για την Ευρώπη
Η Ευρώπη είναι πίσω σε σύγκριση με τις ΗΠΑ όσον αφορά τις τιτλοποιήσεις. Απαιτείται απλοποίηση και τυποποίηση στη διαδικασία ώστε οι επενδυτές να είναι σε θέση να κατανοούν και να συμμετέχουν. Η έκθεση Ντράγκι προτείνει την επαναβαθμονόμηση των απαιτήσεων προληπτικής εποπτείας. Ο Υπουργός πρότεινε τον Ελληνικό Ηρακλή ως πρότυπο λειτουργίας στην Ευρώπη, ενώ η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας τιτλοποιήσεων, στηριγμένης από δημόσιες εγγυήσεις για τα senior ομόλογα, θα μπορούσε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του θεσμού.
Η ελληνική εμπειρία με τον Ηρακλή
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην ελληνική εμπειρία μέσω του Σχεδίου Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων Ηρακλής, το οποίο βοήθησε τις ελληνικές τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους χωρίς να επιβαρύνουν τους φορολογούμενους. Έτσι, σε μόλις πέντε χρόνια, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα μειώθηκε από πάνω από 40% το 2019 στο 7,2% σήμερα, επιτρέποντας τις τράπεζες να επανέλθουν στη χρηματοδότηση. Το σχέδιο Ηρακλής αποδεικνύει τη σταθεροποιητική προσφορά της τιτλοποίησης στα χρηματοπιστωτικά συστήματα και την οικονομική ανάκαμψη.
Προτεραιότητα για την Κομισιόν
Η αναβίωση της αγοράς τιτλοποιήσεων είναι προτεραιότητα για την επικείμενη Κομισιόν και η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να συμβάλει, βασιζόμενη στην εμπειρία της. Όσον αφορά την εγχώρια αγορά, ο Υπουργός αναφέρθηκε σε τιτλοποίηση περιουσιακών στοιχείων που θα χρηματοδοτήσουν πράσινες προτεραιότητες και επενδύσεις, προσφέροντας έτσι ευκαιρίες για επενδύσεις.»