Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε από το Λουξεμβούργο ότι οι εκθέσεις Λέττα και Ντράγκι λειτουργούν ως «ξυπνητήρι» για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Έχουμε εντοπίσει τα αίτια αυτής της πρόκλησης και συμφωνούμε σχετικά με τα επόμενα βήματα, αλλά πρέπει να προβούμε σε πράξεις», σημείωσε με αφορμή τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Eurogroup.
Στη διάρκεια της συνεδρίας, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε τρία βασικά σημεία: Πρώτον, η αναγκαιότητα συμμετοχής των υπουργών Οικονομικών σε αυτή τη συζήτηση. Δεύτερον, η Ευρώπη χρειάζεται τα κατάλληλα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία για να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση. Τρίτον, υπάρχει επείγουσα ανάγκη τόσο στις δηλώσεις όσο και στις ενέργειες. «Οι εκθέσεις αυτές είναι η αρχή και όχι το τέλος της διαδικασίας», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε πίεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Στο Eurogroup, η συζήτηση επεκτάθηκε και στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κεφαλαιαγορών, με τη συμμετοχή της προεδρεύουσας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Νάντιας Καλβίνιο, που παρουσίασε τις στρατηγικές της Τράπεζας. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η ΕΤΕπ μπορεί να διαδραματίσει έναν καθοριστικό ρόλο στην ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, ειδικά σε τομείς με δυσκολίες στη ροή ιδιωτικών κεφαλαίων, όπως η στήριξη της καινοτομίας σε τεχνολογίες αιχμής και οι μεγάλες επενδύσεις σε στρατηγικά πεδία όπως η πράσινη μετάβαση και η άμυνα. «Οι τομείς αυτοί έχουν επενδυτικές ανάγκες που απαιτούν άμεσες ενέργειες», υπογράμμισε.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ECOFIN, το κύριο θέμα ήταν η χρηματοδοτική στήριξη της Ουκρανίας, με τις διαδικασίες που αφορούν τη χορήγηση δανείου από τα G7 μέσω των εκτάκτων κερδών που προέρχονται από δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζει οικονομικά την Ουκρανία, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις της καταστροφής υποδομών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή, που έχει οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Επιπλέον, οι υπουργοί ενημερώθηκαν για την πρόοδο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ εγκρίθηκαν και τα αναθεωρημένα σχέδια των Πορτογαλίας και Λιθουανίας.
Εντυπωσιακό είναι ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε σχεδόν 50% απορρόφηση του Ταμείου Ανάκαμψης, με 17,2 δισ. ευρώ να έχουν εισρεύσει στη χώρα από το 2021 μέχρι σήμερα, σε συνολικό προϋπολογισμό 35,95 δισ. ευρώ.