Λίγες ημέρες μετά την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2025, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, συμμετείχε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και ανέφερε ότι «εργαζόμαστε προκειμένου να διατηρούμε μια ορθολογική διαχείριση». Πρόσθεσε ότι «δεν επιβαρύνουμε το κράτος πέρα από τις δυνατότητές του. Σίγουρα, έχουμε το δικαίωμα να διανέμουμε ανάλογα με τις συνθήκες και ο πρωθυπουργός είχε το δικαίωμα να καλύψει κάποια εύλογα αιτήματα».
«Ένα από αυτά τα αιτήματα αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους που έλαβαν σύνταξη μετά το 2020 και θα δικαιούνταν ΕΚΑΣ, ώστε να λαμβάνουν δωρεάν φάρμακα. Το δεύτερο είναι ένα μακροχρόνιο αίτημα των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας για επίδομα επικινδυνότητας. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε 100 ευρώ για το 2025, γι’ αυτό προγραμματίζουμε 100 ευρώ τον μήνα για το δεύτερο εξάμηνο του 2025 και κανονική καταβολή από το 2026 και μετά», σημείωσε.
Κώστας Χατζηδάκης: Εξάντλησαμε τις δυνατότητες του προϋπολογισμού
«Αυτό που επιχείρησε το ΠΑΣΟΚ έστελνε λανθασμένο μήνυμα. Όταν ολοκληρώσαμε την αποκρατικοποίηση των τραπεζών, με μια αιφνίδια έκτακτη φορολόγηση θα στέλναμε λάθος σήμα σε επενδυτές που τοποθέτησαν τα χρήματά τους στις τράπεζες, αλλά και στην διεθνή επενδυτική κοινότητα που παρακολουθεί τις κινήσεις μας. Ναι, υπήρξαν παρεμβάσεις στις ηλεκτρικές εταιρείες και τα διυλιστήρια, αλλά αυτό συνέβη σε ολόκληρη την Ευρώπη λόγω της ενεργειακής κρίσης. Σε εμάς έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί», είπε αναφερόμενος στις τράπεζες.
«Προχωρήσαμε σε μια παρέμβαση που αντιμετώπισε πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα και ταυτόχρονα ήταν πιο ισορροπημένη, χωρίς να αποσταθεροποιεί τις τράπεζες. Συζητώντας με τις τράπεζες, καταλήξαμε ότι θα διαθέσουν επιπλέον 100.000.000 ευρώ για το πρόγραμμα ‘Μαριέττα Γιαννάκου’ για την ανακαίνιση σχολείων και άλλα 100.000.000 ευρώ για τη δημιουργία φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων για ευάλωτους συμπολίτες μας», τόνισε.
«Δώσαμε όλα όσα μπορούσε να αντέξει ο προϋπολογισμός. Κανένας πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών δεν επιθυμεί να μην προσφέρει, όταν υπάρχουν διαθέσιμα. Στον προϋπολογισμό έχουμε περίπου 34 δισ. ευρώ για τις συντάξεις, από τα οποία τα 17 δισ. δεν προέρχονται από εισφορές αλλά από φορολογικά έσοδα. (…) Η Ελλάδα και την πρωτοκαθεδρία στην Ευρώπη όσον αφορά την κρατική συμμετοχή στο συνταξιοδοτικό σύστημα», συμπλήρωσε.
«Τα χρήματα χρησιμοποιούνται κοινωνικά και καλύπτουν σημαντικές ανάγκες», συνέχισε.
Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο
«Εξετάζουμε την κατάσταση των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί προσεκτική μελέτη και δεν μπορεί να ληφθεί μια απόφαση βιαστικά. Στόχος μας είναι να βρούμε μια δίκαιη λύση», υπογράμμισε.
Για την τεκμαρτή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών
«Ο νόμος που επικυρώθηκε πέρσι έχει διόρθωσεις στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν έχουν ως αποτέλεσμα οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν ελάχιστα περισσότερους φόρους από τους μισθωτούς. Δηλαδή, αυτή η επιβάρυνση δεν θεωρείται άδικη. Μάλιστα, το φορολογικό μας σύστημα εκσυγχρονίζεται συνεχώς», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Για τα κλειστά σπίτια
«Αυξάνουμε τον ΕΝΦΙΑ για τις τράπεζες που κατέχουν 20.000 ακίνητα, έτσι τις πιέζουμε να τα διαθέσουν στην αγορά. Περάσαμε κίνητρα για να ενθαρρύνουμε τους ιδιοκτήτες να ενοικιάσουν τα κλειστά σπίτια, αποδεσμεύοντας τους από φορολογικές υποχρεώσεις; αυτό μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της προσφοράς», επισήμανε.
«Μας απασχολούν τρία κεντρικά θέματα: οι τράπεζες, τα ενοίκια και η ακρίβεια. Αν και έχουμε προκλήσεις, η χώρα επιδεικνύει βεβαίως πρόοδο», κατέληξε.