Νέο νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά της Ελλάδας θα υπάρξει σύντομα, με στόχο να ενισχύσει την ελκυστικότητα του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, το ανακοίνωσε σε συνέδριο με τίτλο «Δημόσιο Χρέος: Μαθήματα του παρελθόντος, Προκλήσεις του μέλλοντος» που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο κ. Χατζηδάκης συμμετείχε σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, και τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, Νίκο Βέττα. Όσον αφορά τον λαϊκισμό, ο υπουργός εξέφρασε αισιοδοξία για την Ελλάδα. «Στην χώρα μας, περάσαμε δύσκολες στιγμές την προηγούμενη δεκαετία. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε δύο εκλογές χωρίς να καταφύγει σε λαϊκίστικες υποσχέσεις» υπογράμμισε, αναγνωρίζοντας ότι αυτό δείχνει μια ωριμότητα των Ελλήνων. Προειδοποίησε όμως ότι οι πολιτικοί πρέπει να απευθύνονται και στην καρδιά των πολιτών, όχι μόνο στη λογική τους.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρώπη, ο υπουργός τόνισε: «Η Ευρώπη συχνά αντιδρά σε εξελίξεις, αντί να προχωρά σε στρατηγικές κινήσεις». Ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στην ΕΕ να κινηθεί πιο γρήγορα σε κρίσιμα θέματα, ή αλλιώς η διεθνής επιρροή της θα μειωθεί. «Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας και πολιτικής παρουσίας, ειδικά στο τομέα της άμυνας» πρόσθεσε.
Ο υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική σοβαρότητα, συνδυασμένη με φιλοεπενδυτικές πολιτικές που οδηγούν σε ανάπτυξη και μείωση του δημόσιου χρέους. «Πρέπει να ακολουθήσουμε μια πολιτική κοινής λογικής, αν και ο λαϊκισμός πάντα είναι μια πρόκληση» δήλωσε.
Όσον αφορά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, επισήμανε ότι παρά την ανάπτυξη που παρατηρείται, το πρόβλημα παραμένει σημαντικό, επηρεαζόμενο από τις υψηλές τιμές της ενέργειας. «Γι’ αυτό δίνουμε έμφαση σε τομείς όπου η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και υιοθετούμε μέτρα που προάγουν τις συγχωνεύσεις και την καινοτομία» ανέφερε.
Ο υπουργός σημείωσε ότι μετά την οικονομική σταθεροποίηση, η προσοχή θα στραφεί στην ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εφαρμογή, όπως η απλοποίηση της νομοθεσίας και η μείωση φόρων, καθώς και στην προσεχή νομοθετική αλλαγή που σχετίζεται με την κεφαλαιαγορά.
Καταλήγοντας, κάλυψε επίσης τις πολιτικές της κυβέρνησης για το περιβάλλον, οι οποίες περιλαμβάνουν:
- Απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής για οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους.
- Αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στον τομέα αυτό η Ελλάδα σημειώνει σημαντική πρόοδο.
- Προώθηση της ηλεκτροκίνησης μέσω κινήτρων.
- Εξοικονόμηση ενέργειας μέσω δημοφιλών προγραμμάτων.
- Ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.
- Σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων.
- Εθνικό σχέδιο αναδασώσεων.