Χατζηδάκης: Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για φορολόγηση κρυπτονομισμάτων

«Τα κρυπτονομίσματα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης οικονομίας, και είναι απαραίτητο να τα αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Νομισματικό Μουσείο. Υπογράμμισε ότι η τρέχουσα κατάσταση ελέγχου στον τομέα αυτό είναι ανεπαρκής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε την πρόθεση δημιουργίας ενός δίκαιου και αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων, που θα περιλαμβάνει και τις διεθνείς ρυθμίσεις για την προστασία των καταναλωτών.

Το επικείμενο θεσμικό πλαίσιο, όπως επισήμανε ο υπουργός, θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και θα περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες:

  • Δημιουργία κανονιστικού πλαισίου για την κανονική λειτουργία και παρακολούθηση των κρυπτονομισμάτων και άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
  • Καθιέρωση συνεχούς φορολογικής αντιμετώπισης των κρυπτονομισμάτων, με γνώμονα διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.
  • Εφαρμογή πλαισίου ελέγχου των κρυπτονομισμάτων, με έμφαση στην καταπολέμηση της παράνομης χρήσης τους.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Επιπλέον, αναγνωρίζεται η ανάγκη ενσωμάτωσης των ρυθμίσεων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ στην εθνική νομοθεσία. Συγκεκριμένα:

  • Στον Ευρωπαϊκό χώρο, εγκρίθηκε τον Μάιο του 2023 ο Κανονισμός MiCA για τις Αγορές Κρυπτοστοιχείων, ο οποίος θέτει κανόνες για τους συμμετέχοντες στην αγορά και διασφαλίζει την προστασία των καταναλωτών. Τα κράτη-μέλη έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2024 για την ενσωμάτωσή του.
  • Η Ελλάδα είναι μία από τις 59 χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πλαίσιο Αναφοράς για τα Κρυπτοστοιχεία ή Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) του ΟΟΣΑ. Αυτή η πρωτοβουλία επεκτείνει την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς και στα κρυπτονομίσματα, με εφαρμογή το 2027.

Ο κύριος Χατζηδάκης εξέφρασε την άποψη ότι στο μέλλον θα συνυπάρξουν διάφορα μέσα πληρωμής (κάρτες, μετρητά και ψηφιακά νομίσματα), με αυξανόμενη τάση υπέρ των ψηφιακών. Ανέφερε ότι η κατάσταση ποικίλλει μεταξύ κρατών της ΕΕ: στη Σουηδία το ποσοστό συναλλαγών με μετρητά είναι μόλις 5-10%, ενώ στη Γερμανία παραμένει στο 60%.

Ο υπουργός τόνισε επίσης την καθυστέρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υιοθέτηση του ψηφιακού ευρώ, αναφέροντας ότι ενώ άλλες χώρες προχωρούν με αποφασιστικότητα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι διστακτικοί. «Δεν έχουμε την επιλογή να σταματήσουμε την πρόοδο, ούτε να αποδράσουμε από την πραγματικότητα,» πρόσθεσε.

Καταληκτικά, ο υπουργός τόνισε ότι η υιοθέτηση ψηφιακών νομισμάτων κρίνεται απαραίτητη για να εξασφαλιστεί ο έλεγχος των εναλλακτικών μέσων πληρωμής, υπογραμμίζοντας πως «η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο προοδευτική και να μην ακολουθεί απλώς.»

δειτε ακομα

δειτε ακομα