Χάος στους δρόμους: Γαλλία σε αναταραχή για μήνες

Η κατάσταση στη Γαλλία είναι αρκετά τεταμένη αυτή την περίοδο, καθώς μετά την αποτυχία της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ, η χώρα έχει βυθιστεί σε πολιτική αναταραχή. Εάν αυτή η κρίση διαρκέσει μόνο για λίγους μήνες, οι συνέπειες στην οικονομία θα είναι σοβαρές και μπορούν να παραμείνουν για χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις από το ot και τον οικονομολόγο Pierre Briancom.

Το γαλλικό κοινοβούλιο απέρριψε προϋπολογισμό που ήταν σχεδιασμένος ως το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου δημόσιου χρέους της χώρας. Ενθαρρυντικά, αυτά τα μέτρα είχαν ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από την ψηφοφορία του κοινοβουλίου. Με βάση το σχέδιο, το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί από 113% του ΑΕΠ φέτος σε πάνω από 116% μέχρι το 2028, με την προοπτική να αρχίσει αργά να συρρικνώνεται μετά από αυτή την περίοδο.

france 1273150 1280

Ωστόσο, αυτό το σχέδιο εξαρτάται από μια μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5% του ΑΕΠ μέχρι το 2025, από κάτι περισσότερο από 6% φέτος. Ο Μπαρνιέ έπρεπε να προσφέρει περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε παραχωρήσεις για να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του προϋπολογισμού του. Ήδη, το χρέος προσδιορίζεται ότι θα φτάσει το 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2028. Χωρίς ουσιαστικά μέτρα, το έλλειμμα θα εκτιναχθεί στο 7% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά, με το συνολικό χρέος να φτάνει περίπου το 125% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

bairou

Αυτές οι προγνώσεις στηρίζονται σε αρκετά αισιόδοξες υποθέσεις της κυβέρνησης, που προβλέπει ανάπτυξη 1,1% για τον επόμενο χρόνο, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά μόνο 0,8%. Χωρίς ένα σοβαρό, ρεαλιστικό σχέδιο, η επιδείνωση του χρέους θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές εντάσεις με τις Βρυξέλλες και τις άλλες χώρες της ΕΕ, απαιτώντας σφιχτά μέτρα λιτότητας, πιο αυστηρά από ό,τι πρότεινε αρχικά ο Μπαρνιέ.

Η πολιτική κρίση έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει την οικονομία. Η αβεβαιότητα καθιστά τις επιχειρήσεις διστακτικές να προχωρήσουν σε επενδύσεις, την ώρα που η εμπιστοσύνη των γαλλικών εταιρειών είναι ήδη χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Παράλληλα, οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να αποταμιεύουν σε ποσοστά που δεν έχουν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970, με το ποσοστό αποταμίευσης να φτάνει το 19%, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της AXA, Gilles Moëc.

Screenshot 2024 12 19 160421

Με την παραγωγικότητα σε πτώση, η κυβέρνηση αναγκάζεται να περιμένει μειωμένα φορολογικά έσοδα, ενώ η τρίτη κινητήρια δύναμη της οικονομίας – οι εξαγωγές – δεν φορολογείται. Η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και αναπτυξιακού προϋπολογισμού στη σημερινή οικονομική κατάσταση της Γαλλίας φαίνεται αρκετά δύσκολη, ακόμα και για μια ισχυρή κυβέρνηση με σταθερή πλειοψηφία. Ο επόμενος Πρωθυπουργός της Γαλλίας θα βρεθεί μπροστά σε μια πραγματική mission impossible.

δειτε ακομα

δειτε ακομα