Φόβοι για Παγκόσμιο Εμπορικό Πόλεμο: Η Διεθνής Αγορά σε Αναταραχή
Τα διεθνή χρηματιστήρια βιώνουν μια περίοδο έντονων αναταράξεων, με αφορμή τους φόβους για έναν πιθανό παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, πυροδοτούμενο από τις πρόσφατες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ.
Κατακόρυφη Πτώση στους Διεθνείς Δείκτες
Οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei 225 να καταρρέει σχεδόν κατά 8%. Αντίστοιχα, ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε πάνω από 6%, ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε πτώση 4,4%, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ευρεία ανησυχία στις διεθνείς αγορές.
Οι προθεσμιακές συναλλαγές στις ΗΠΑ προμηνύουν μια ακόμη δύσκολη ημέρα για τη Γουόλ Στριτ, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στις επιπτώσεις των νέων τελωνειακών δασμών. Συγκεκριμένα, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 κατέγραψαν σημαντική πτώση στις προθεσμιακές συναλλαγές, υποδεικνύοντας ένα αρνητικό κλίμα στην επενδυτική κοινότητα.
Επιπτώσεις στην Αγορά Πετρελαίου
Η αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές έχει επίσης επηρεάσει την τιμή του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, ένα επίπεδο τιμών που είχε να παρατηρηθεί από τον Απρίλιο του 2021.
Η Σκληρή Γραμμή Τραμπ και οι Προειδοποιήσεις
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε των δασμών του, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν ένα “φάρμακο” για τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις και προειδοποίησε ξένες κυβερνήσεις ότι θα πρέπει να πληρώσουν “πολλά χρήματα” για να τους άρουν. Οι εν λόγω δασμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις 9 Απριλίου και θα επηρεάσουν σημαντικά τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, του Βιετνάμ, της Ταϊλάνδης και άλλων.
Αντιδράσεις και Προειδοποιήσεις από την Επενδυτική Κοινότητα
Δεν λείπουν όμως και οι φωνές διαμαρτυρίας από την επενδυτική κοινότητα. Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής κεφαλαίων, Μπιλ Άκμαν, που αρχικά είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την ανησυχία του για την απώλεια εμπιστοσύνης από τον επιχειρηματικό κόσμο, προτείνοντας μια παύση 90 ημερών στις εμπορικές διαμάχες για να επιτραπεί η διαπραγμάτευση και η επίλυση των προβλημάτων. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η επιχειρηματική δραστηριότητα βασίζεται στην “εμπιστοσύνη” και ένας “οικονομικός πυρηνικός πόλεμος” θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στη φήμη της χώρας.
- Κίνα: Οι δασμοί φτάνουν το 54%.
- Βιετνάμ: Οι δασμοί ανέρχονται σε 46%.
- Ιαπωνία: Επιβαρύνεται με δασμούς 24%.
Οι εξελίξεις αυτές υπογραμμίζουν την ανάγκη για προσεκτική παρακολούθηση των διεθνών οικονομικών και πολιτικών γεγονότων, καθώς οι επιπτώσεις τους μπορούν να είναι σημαντικές για τις επενδύσεις και την οικονομική σταθερότητα.