Σημαντικά μέτρα για την τόνωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της απασχόλησης και την ελάφρυνση των νοικοκυριών από οικονομικές υποχρεώσεις του παρελθόντος δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι παρεμβάσεις αυτές εστιάζουν στην προσέλκυση οικονομικά αποδοτικότερων κεφαλαίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) μέσω της κεφαλαιαγοράς, στην περαιτέρω μείωση του συνολικού μη μισθολογικού κόστους για όλες τις επιχειρήσεις και στην παροχή ευνοϊκών ρυθμίσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (κόκκινα δάνεια) για ένα ευρύτερο φάσμα δανειοληπτών, τόσο επιχειρήσεων όσο και ιδιωτών.

Οι δύο πρώτες πρωτοβουλίες έχουν ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ η τρίτη δρομολογείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με στόχο τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν το νέο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της Kεφαλαιαγοράς, τη διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών που παρουσίασε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για υπερωριακή απασχόληση, νυχτερινή εργασία και εργασία κατά τις αργίες, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως.

Μετά τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας και την προώθηση νέων μειώσεων φόρων για τη μεσαία τάξη, που θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, δίνει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σημαντικές κατηγορίες επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με στόχο τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η προσπάθεια αυτή επικεντρώνεται τόσο στην τόνωση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και στην ρεαλιστική ρύθμιση οφειλών προς τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.