Η φετινή χρονιά για το Δημόσιο αναμένεται να ολοκληρωθεί με ταμειακά διαθέσιμα κοντά στα 32 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι χθες το «μαξιλάρι» ανέρχονταν σε 47,5 δισ. ευρώ.
Σήμερα, το Δημόσιο αποπληρώνει πρόωρα περίπου 8 δισ. ευρώ από τα δάνεια του πρώτου μνημονίου, εξοικονομώντας 150 εκατ. ευρώ σε τόκους. Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε επίσης ότι η αποκατάσταση της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ σε διάστημα δέκα ετών.
Η πτώση στα 32 δισ. ευρώ για το τέλος της χρονιάς σχετίζεται με τις αυξημένες ανάγκες κάλυψης δαπανών που παρατηρούνται στο τέλος κάθε έτους.
Το Ελληνικό Δημόσιο πήρε το «πράσινο φως» από τον ESM και σήμερα αποπληρώνει 8 δισ. ευρώ (5 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι και τα υπόλοιπα από τις αγορές) από το δάνειο του πρώτου μνημονίου, κερδίζοντας περίπου 150 εκατ. ευρώ σε τόκους.
Αυτή η στρατηγική αποπληρωμών έχει φέρει το συνολικό ποσό των πρόωρων αποπληρωμών χρέους στα 16 δισ. ευρώ τα τελευταία 3 χρόνια, δείχνοντας την κουλτούρα «καλοπληρωτή» που θέλει να καλλιεργήσει η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές. Σχεδιάζονται αντίστοιχες ενέργειες και για το 2025 και το 2026.
Οι πρόωρες αυτές πληρωμές:
– Μειώνουν το δημόσιο χρέος, και αν συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς, μέχρι το 2032 η Ελλάδα δεν θα είναι πια η πιο υπερχρεωμένη χώρα στην Ευρώπη.
– Ενισχύουν την αξιοπιστία της χώρας, με απτά αποτελέσματα όπως η μείωση του κόστους δανεισμού, που αυτή τη στιγμή είναι χαμηλότερο από αυτό της Γαλλίας, και η είσοδος στο «κλαμπ» των χωρών που έχουν επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη έχει ωφελήσει τους Έλληνες πολίτες κατά 800 εκατ. ευρώ.
Η μεγάλη αυτή προπληρωμή δεν επηρεάζει αρνητικά τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, τα οποία αναμένονται να φτάσουν τα 32 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2024.
Παρά την καλή ρευστότητα και τις περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες για τα προσεχή χρόνια, ο ΟΔΔΗΧ προγραμματίζει περισσότερες επαφές με τις αγορές για να διατηρήσει ενεργές τις διασυνδέσεις του.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2025, που αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί την Κυριακή, οι χρηματοδοτικές ανάγκες προβλέπεται να φτάσουν τα 14,1 δισ. ευρώ. Για την κάλυψή τους θα υπάρξει καθαρός δανεισμός 8,5 δισ. ευρώ μέσω εκδόσεων τίτλων, καθώς και ανάλωση 3,1 δισ. ευρώ από τα διαθέσιμα.