Αποκάλυψη: Η Θέση της Ελλάδας στους Φόρους που Σοκάρει την Ευρώπη


Οι χώρες με τους υψηλότερους φόρους στον κόσμο – Πού βρίσκεται η Ελλάδα;

Είναι γνωστό ότι «τίποτα δεν είναι σίγουρο εκτός από τον θάνατο και τους φόρους». Αυτή η φράση του Βενιαμίν Φραγκλίνου παραμένει επίκαιρη, καθώς οι υψηλοί φόροι αποτελούν συχνό παράπονο των πολιτών παγκοσμίως. Ποιες είναι όμως οι χώρες με τους μεγαλύτερους φόρους και σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;

Το visualcapitalist ανέλυσε τους κορυφαίους οριακούς φορολογικούς συντελεστές ατομικού εισοδήματος σε περίπου 150 χώρες, χρησιμοποιώντας δεδομένα της συμβουλευτικής εταιρείας PwC. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα στοιχεία αφορούν μόνο το υψηλότερο τμήμα του εισοδήματος και δεν περιλαμβάνουν άλλους φόρους όπως φόρους ιδιοκτησίας, πωλήσεων ή δημοτικούς φόρους.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Η λίστα με τους υψηλότερους φόρους

  • Πορτογαλία – 48%: Με μια αρκετά ανεπτυγμένη οικονομία, η Πορτογαλία εφαρμόζει προοδευτικό φόρο εισοδήματος. Οι κάτοικοι με υψηλό εισόδημα μπορούν να φτάσουν να πληρώσουν έως και 48%.
  • Ολλανδία – 49,5%: Στην καρδιά της Δυτικής Ευρώπης, η Ολλανδία έχει μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο. Όσοι έχουν εισόδημα άνω των 75.518 € αντιμετωπίζουν συντελεστή φόρου εισοδήματος 49,5%.
  • Ιαπωνία – 50-55,9%: Ανάλογα με το εισόδημα, ο οριακός φορολογικός συντελεστής στην Ιαπωνία κυμαίνεται μεταξύ 50% και 55,9%.
  • Σλοβενία – 50%: Η Σλοβενία έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές στην περιοχή της, φτάνοντας το 50%.
  • Φινλανδία – 55%: Γνωστή για το εξαιρετικό κοινωνικό της σύστημα, η Φινλανδία χρηματοδοτεί τις υπηρεσίες της με έναν από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές, φτάνοντας το 55% για τα υψηλότερα εισοδήματα.
  • Δανία – 55,9%: Με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε υψηλά επίπεδα, η Δανία επιβάλλει συνολικό φορολογικό συντελεστή εισοδήματος έως και 55,9% για τα άτομα με τα μεγαλύτερα εισοδήματα, χρηματοδοτώντας το εκτεταμένο κράτος πρόνοιας.
ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==
ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==
ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Η θέση της Ελλάδας

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Σύμφωνα με το visualcapitalist, η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση παγκοσμίως με ποσοστό 44%. Ωστόσο, επίσημα στοιχεία από το gov.gr αναφέρουν ότι το εισόδημα από μισθωτή εργασία, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα που ξεπερνά τα 40 χιλιάδες ευρώ φορολογείται με 45%.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των υψηλών φόρων

Οι ατομικοί φόροι εισοδήματος αποτελούν συχνά τη κύρια πηγή εσόδων για το κράτος. Τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν:

  • Χρηματοδότηση δημόσιων υπηρεσιών: Υψηλότεροι φόροι μπορούν να χρηματοδοτήσουν εκτεταμένες υπηρεσίες όπως υγεία, εκπαίδευση και κοινωνική ασφάλιση.
  • Μείωση εισοδηματικής ανισότητας: Η αναδιανομή του πλούτου μέσω της φορολογίας μπορεί να μειώσει τις ανισότητες.

Ωστόσο, υπάρχουν και μειονεκτήματα:

  • Μείωση κατανάλωσης: Λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης.
  • Brain Drain: Οι υψηλοί φόροι ενδέχεται να ωθήσουν εξειδικευμένους εργαζόμενους με υψηλές αποδοχές να μετακινηθούν σε χώρες με χαμηλότερη φορολογία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα