Η ελληνική οικονομία του 2025 θα κριθεί σε δύο κρίσιμους τομείς. Ο πρώτος αφορά τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας με την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα ενισχύσουν τη μείωση του χρέους και την εφαρμογή μια αναπτυξιακής και κοινωνικά υπεύθυνης φορολογικής πολιτικής. Ο δεύτερος είναι η ταχύτατη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μέσω αυτού του Ταμείου, επιδιώκονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Οι τομείς που θα επηρεαστούν περιλαμβάνουν την ενέργεια και τη δικαιοσύνη, όπως επίσης και τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας με δημιουργία υποδομών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να μεταμορφωθεί το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την απορρόφηση άνω του 50% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ειδικότερα, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, είχαν απορροφηθεί 18,1 δισ. ευρώ από τα συνολικά 36 δισ. ευρώ διαθέσιμου κονδυλίων, γεγονός που συνιστά σημαντική επιτυχία. Τα υπόλοιπα πόροι θα πρέπει να διατεθούν μέχρι το τέλος του 2026. Έτσι, το 2025 αποτελεί καθοριστική χρονιά για την επίτευξη αυτού του στόχου, καθώς η απορρόφηση των κονδυλίων απαιτεί την ομαλή υλοποίηση των προγραμματισμένων έργων και μεταρρυθμίσεων. Σκοπός είναι η απορρόφηση περίπου 9,4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025, ποσό σημαντικά υψηλότερο από τα 6,2 δισ. ευρώ που είχαν συγκεντρωθεί το 2024. Αυτό καθιστά το στόχο μεγάλο για την οικονομική ομάδα της κυβέρνησης, που εργάζεται για να επιταχύνει τις διαδικασίες εφαρμογής των συνδεδεμένων μεταρρυθμίσεων.
Στεγαστικό
Η έλλειψη διαθέσιμων και προσιτών κατοικιών αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για πολλές κοινωνικές ομάδες. Για την αντιμετώπισή του, υλοποιείται το πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”, που θα επιχορηγηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια και συνολικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ. Οι αιτήσεις αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Ιανουαρίου.
Αγορά Εργασίας
Η έλλειψη προσωπικού σε καίριους τομείς της οικονομίας, όπως οι κατασκευές, η βιομηχανία και ο τουρισμός, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Η κυβέρνηση προγραμματίζει δράσεις μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως τα προγράμματα ενεργούς απασχόλησης της ΔΥΠΑ και άλλες πολιτικές που ενθαρρύνουν την αγορά εργασίας. Παράλληλα, εξετάζονται κίνητρα για την επιστροφή νέων με υψηλά προσόντα που έχουν φύγει στο εξωτερικό, καθώς και για την αύξηση της συμμετοχής των νέων και των γυναικών στην αγορά εργασίας.
Δικαιοσύνη
Ο τομέας της δικαιοσύνης στην Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσλειτουργίες, με χρονοβόρες διαδικασίες και ελλείψεις υποδομών που δυσχεραίνουν τις επενδύσεις. Η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης είναι θεμέλιος λίθος στον τομέα αυτό, με στόχο την επιτάχυνση της εκδίκασης υποθέσεων. Το έργο αυτό έχει προγραμματισθεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους με χρηματοδότηση που θα φτάσει τα 550 εκατ. ευρώ.
Ενέργεια
Προγράμματα που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών και την εγκατάσταση φορτιστών για ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και την ανάπτυξη μεγάλων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στα νησιά, έχουν ενταχθεί επίσης στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών στοχεύει στην ολοκλήρωση τους μέχρι το τέλος του έτους.