Ανακαλύπτοντας τους κρυφούς άσσους του ΥΠΟΙΚ: Επιπτώσεις στα πλεονάσματα

Οι πρόσφατες δράσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποδεικνύονται καθοριστικές για την ενίσχυση των κρατικών εσόδων, παρέχοντας νέα δεδομένα στη δημοσιονομική πολιτική και στους στόχους που έχουν τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα για τα επόμενα έτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, παρατηρείται σημαντική αύξηση εσόδων το πρώτο οκτάμηνο του έτους, με υπέρβαση που φτάνει τα 1,9 δισ. ευρώ. Επιπλέον, οι πρόσφατες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου προαναγγέλλουν ότι τα ετήσια πλεονάσματα εσόδων θα κυμανθούν από 2 έως 2,5 δισ. ευρώ.

Τονίζουν τη σημασία της προσαρμογής του προϋπολογισμού του 2025, που θα κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, καθώς και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2024-2027, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στον επόμενο μήνα και περιλαμβάνει τις νέες αυτές προβλέψεις.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος αναμένεται να φτάσει το 2,4% του ΑΕΠ, έναντι 2,1% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα στα επόμενα χρόνια προγραμματίζονται σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας τη θετική πορεία της οικονομίας.

Η ευελιξία στη δημοσιονομική πολιτική

Η θετική οικονομική εξέλιξη, σε συνδυασμό με την υψηλότερη ανάπτυξη που παρατηρείται στη χώρα σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, προσφέρει ευχέρεια στο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε περισσότερους δημοσιονομικούς χειρισμούς, χωρίς να απειλεί τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι, εξαιτίας των αυξημένων εσόδων, προγραμματίζεται νέο πακέτο ελαφρύνσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ, πλήρως εναρμονισμένο με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, “η θετική έκβαση του προϋπολογισμού μας δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουμε τις δαπάνες μας λίγο πάνω από το 3% το 2025” και αναμένονται αντίστοιχες αυξήσεις στους επόμενους χρόνους.

Μείωση του χρέους

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει μείωση 20 μονάδων έως το τέλος του 2028. Από το 152,7% του ΑΕΠ που αναμένεται φέτος, εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 130% του ΑΕΠ, γεγονός που προσφέρει την προοπτική μείωσης της επικίνδυνης θέσης της Ελλάδας στις χώρες με το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ.

Αυτή η πρόβλεψη έρχεται σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για νέες πρόωρες αποπληρωμές δανείων από το πρόγραμμα διάσωσης, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας την σταδιακή σταθεροποίηση της οικονομίας.

Στον τομέα της φοροδιαφυγής, δύο βασικές παρεμβάσεις, η αναδιοργάνωση του τρόπου προσδιορισμού του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών από την ΑΑΔΕ, ενισχύουν τη συλλογή εσόδων. Μέτρα όπως η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η ανάπτυξη ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω της πλατφόρμας My DATA προσφέρουν νέες δυνατότητες και αυτοματοποίηση στους φορολογικούς ελέγχους.

δειτε ακομα

δειτε ακομα