Η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών συντάξεων στους 350.000 – 400.000 συνταξιούχους που έχουν προσφύγει δικαστικά εξελίσσεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, με αργούς ρυθμούς. Η αποπληρωμή των οφειλόμενων ποσών φαίνεται να ακολουθεί μια σταδιακή προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη την έκδοση των σχετικών δικαστικών αποφάσεων.
Η απουσία οριστικής απόφασης από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) φαίνεται να επηρεάζει τη χρονική προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην επίλυση αυτού του ζητήματος. Η κυβέρνηση δεν δείχνει να επισπεύδει μια συνολική λύση, επιλέγοντας μια πιο συντηρητική προσέγγιση.
Οι πληροφορίες που διαθέτουμε υποδεικνύουν ότι η καταβολή των αναδρομικών θα πραγματοποιείται σταδιακά, ανάλογα με την έκδοση των οριστικών δικαστικών αποφάσεων για κάθε συνταξιούχο. Αυτό σημαίνει ότι η αναμονή για την εκταμίευση των ποσών μπορεί να διαρκέσει, καθώς εξαρτάται από την πορεία των δικαστικών διαδικασιών.
Προς το παρόν, η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο μιας νομοθετικής ρύθμισης που θα έδινε μια συνολική λύση για όλους όσους έχουν δικαιωθεί δικαστικά. Συνεπώς, ο ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) θα προχωρά στην εκταμίευση των αναδρομικών μόνον όταν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση για κάθε συνταξιούχο.
Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποια ρύθμιση που θα περιλαμβάνει και τους συνταξιούχους που δεν έχουν προβεί σε νομικές ενέργειες για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Επεσήμανε επίσης ότι η πρόσφατη απόφαση του ΑΕΔ ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για την εκδίκαση αγωγών που είχαν κατατεθεί έως τις 21 Ιουλίου 2020. Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε την έλλειψη “οικονομικών περιθωρίων” για μια γενικευμένη λύση. Συνεπώς, η δημοσιονομική κατάσταση φαίνεται να αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στις κυβερνητικές αποφάσεις.
Ποιοι συνταξιούχοι δεν θεωρούνται δικαιούχοι αναδρομικών;
Συνταξιούχοι που δεν έχουν καταφύγει στη δικαιοσύνη δεν αναμένεται να λάβουν αναδρομικά, εκτός αν υπάρξει μια πολιτική απόφαση από την κυβέρνηση που θα αλλάξει τα δεδομένα. Η υπόθεση έφτασε στο ΑΕΔ λόγω αντιφατικών αποφάσεων μεταξύ του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με την περίοδο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. Ωστόσο, η διαμάχη αυτή δεν αφορούσε το σύνολο των διεκδικήσεων των συνταξιούχων.
Ο Άρειος Πάγος αποφάνθηκε ομόφωνα ότι οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, καθώς και η κατάργηση των δώρων συντάξεων κατά το συγκεκριμένο ενδεκάμηνο, ήταν συνταγματικές. Η απόφαση αυτή βασίστηκε στο σκεπτικό ότι οι περικοπές επιβλήθηκαν για λόγους δημοσίου συμφέροντος, με σκοπό τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.
Αντίθετα, το ΣτΕ έκρινε ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν μέσω των νόμων δημοσιονομικής προσαρμογής του 2012 ήταν αντισυνταγματικές, τουλάχιστον για την περίοδο 2015-2016. Αυτή η αντίθεση στις αποφάσεις των δύο ανώτατων δικαστηρίων οδήγησε στην προσφυγή στο ΑΕΔ.
Επομένως, όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν υποβάλει αγωγές δεν δικαιούνται αναδρομικά, εκτός εάν η κυβέρνηση αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για μια συνολική επίλυση του ζητήματος. Παραμένει αβέβαιο αν θα υπάρξει τέτοια απόφαση ή αν κάθε περίπτωση θα συνεχίσει να εξετάζεται ξεχωριστά μέσω της δικαστικής οδού. Η εξέλιξη των δικαστικών διαδικασιών και πιθανές κυβερνητικές παρεμβάσεις θα καθορίσουν το μέλλον των διεκδικήσεων των συνταξιούχων.