Σύμφωνο Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΒ για Εμπορική Ναυτιλία

Στις 28 Ιανουαρίου 2025, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), κ. Arsenio Dominguez, στο Λονδίνο. Συνοδευόμενος από εργαζομένους του Υπουργείου, ο κ. Στυλιανίδης υπέγραψε ένα σημαντικό «Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου (Η.Β.)» για συνεργατικές δράσεις στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας.

Οι Προκλήσεις

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε θετικό και συνεταιριστικό κλίμα, ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της ναυτιλίας, όπως η ενίσχυση της ελκυστικότητας του ναυτικού επαγγέλματος, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η εφαρμογή της Στρατηγικής του ΙΜΟ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενόψει των προσεχών συνόδων του οργανισμού το 2025. Υπάρχει ελπίδα ότι θα επιτευχθούν ρεαλιστικές συμφωνίες για τη διασφάλιση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για τον τομέα.

Οι κύριοι Στυλιανίδης και Dominguez συμφώνησαν για την ανάγκη στήριξης της διεθνούς ναυτιλίας και των ναυτικών, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας στο έργο του ΙΜΟ.

Υπογραφή Μνημονίου

Στις 29 Ιανουαρίου 2025, ο κ. Στυλιανίδης επισκέφθηκε το Υπουργείο Μεταφορών του Η.Β., όπου συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Μεταφορών κ. Mike Kane MP. Η συνάντηση αυτή εστίασε στην υπογραφή του «Μνημονίου Κατανόησης» μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο επικεντρώνεται σε συνεργατικές δράσεις στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας.

Στη διμερή συνάντηση που προηγήθηκε, επιβεβαιώθηκαν οι στέρεες σχέσεις και η υψηλή συνεργασία στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, με στόχο τη συνέχιση της ενίσχυσης της συνεργασίας εντός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

Η Συνεργασία

Το εν λόγω Μνημόνιο στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας σε κρίσιμα θέματα ναυτιλιακών μεταφορών, στη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου, στην προώθηση της πράσινης ναυτιλίας και στην αναβάθμιση των επαγγελματιών στον τομέα. Οι τομείς συνεργασίας περιλαμβάνουν την ασφάλεια ναυτιλίας, την εκπαίδευση, και την προώθηση της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Θα υλοποιηθούν δράσεις όπως η ανταλλαγή γνώσεων, η διοργάνωση συνεδρίων και η ενθάρρυνση του ιδιωτικού τομέα για την εύρεση καινοτόμων λύσεων.

Ο κ. Στυλιανίδης προσκάλεσε έτσι τον κ. Kane και τον κ. Dominguez στην ετήσια Σύνοδο “Shaping the Future of Shipping”, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 11 Ιουνίου 2025, με τη συμμετοχή του Υπουργείου και του Διεθνούς Ναυτικού Επιμελητηρίου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Υπουργός είχε επίσης μια ενημερωτική συνάντηση με τη Συμμαχική Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ, εστιάζοντας στις ναυτικές δραστηριότητές της και στα ζητήματα ασφάλειας στη θάλασσα.

Οι Στόχοι

Ο κ. Στυλιανίδης, στο κλείσιμο της επίσκεψής του στο Λονδίνο, μοιράστηκε τις σκέψεις του με Έλληνες δημοσιογράφους, επισημαίνοντας τους στόχους του Μνημονίου: «Το νέο αυτό σύμφωνο συνεργασίας που υπογράψαμε με τον Υφυπουργό Μεταφορών κ. Kane θα λειτουργήσει ως νέα βάση για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Η.Β. ειδικά σε ναυτιλιακά θέματα. Είναι μια νέα αρχή και η πρώτη συμφωνία που υπογράφεται μετά τη στρατηγική συνεργασία του 2021.»

Ο Υπουργός τόνισε την παραγωγικότητα της συνάντησής του με τον ΓΓ του ΙΜΟ, αναγνωρίζοντας τη σημαντική θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο ναυτιλιακό τομέα: «Η ελληνική ναυτιλία κατέχει ηγετική θέση και αυτό είναι ευρέως αναγνωρισμένο.»

δειτε ακομα

δειτε ακομα