Ποια είναι τα οφέλη του να μην κάνουμε συχνά μπάνιο;

Η καθημερινή ρουτίνα καθαριότητάς μας βρίσκεται σε κρίση, όχι μόνο λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και εξαιτίας του κινήματος Non-Bathing.

Τι είναι το κίνημα Non-Bathing;

Το κίνημα Cleansing Reduction ή Non Bathing υποστηρίζει πως η μειωμένη συχνότητα στο ντους προστατεύει τον επιδερμικό φραγμό, ωφελεί το δέρμα και ταυτόχρονα εξοικονομεί νερό. Από την εποχή των lockdown, πολλοί μείωσαν τη συχνότητα στο μπάνιο λόγω τηλεργασίας και έλλειψης κοινωνικών εξόδων. Αν και η αγορά προϊόντων καθαρισμού ανακάμπτει, δεν έχει φτάσει προ-πανδημικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Simon Biallowons του εκδοτικού οίκου Kunstmann, που κυκλοφόρησε στη Γερμανία το βιβλίο «Clean: The New Science of Skin» του James Hamblin, δαπανώνται δισεκατομμύρια ευρώ σε προϊόντα σώματος ετησίως, ενώ η επιστημονική έρευνα στον τομέα εξαρτάται συχνά από τις εταιρείες καλλυντικών.

Τι συμβαίνει αν σταματήσουμε το καθημερινό μπάνιο;

Αρχικά μπορεί να παρατηρηθεί έντονη οσμή σώματος. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο James Hamblin, με τον χρόνο, δημιουργείται νέα ισορροπία στο δέρμα και τα μαλλιά. Η δερματολόγος Marion Moers-Carpi προσθέτει πως συχνά υπερβάλλουμε στον καθαρισμό, χρησιμοποιώντας πολύ ζεστό νερό ή κάνοντας πολύωρα ντους. Αυτό αφαιρεί τα φυσικά έλαια που προστατεύουν την επιδερμίδα, καθιστώντας την πιο σκληρή και απαιτώντας τη χρήση ενυδατικών κρεμών.

Η ίδια η γιατρός κάνει μπάνιο περίπου δύο φορές την εβδομάδα με ελάχιστο σαπούνι, προτείνοντας μάλιστα το παραδοσιακό πράσινο σαπούνι. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ρωτήστε τους παππούδες και τις γιαγιάδες σας πόσο συχνά έπλεναν τον εαυτό τους. Συνήθως έκαναν μόνο ένα μπάνιο την εβδομάδα. Κι όμως, δεν ήταν όλοι δύσοσμοι!»

δειτε ακομα

δειτε ακομα