Η σωστή χρήση και η προσοχή στην ημερομηνία λήξης του αντηλιακού είναι καθοριστικής σημασίας για την προστασία της επιδερμίδας μας.
Γιατί το αντηλιακό λήγει και δεν πρέπει να το αγνοούμε;
Το αντηλιακό, όπως και κάθε προϊόν περιποίησης προσώπου και σώματος, έχει συγκεκριμένη διάρκεια ζωής. Μετά την ημερομηνία λήξης, η αποτελεσματικότητά του μειώνεται σημαντικά, γεγονός που μπορεί να εκθέσει το δέρμα σε βλαβερές ακτίνες UV χωρίς επαρκή προστασία. Σύμφωνα με την Krupa Koestline, ιδρύτρια των KKT Labs, τα αντηλιακά θεωρούνται μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και παράγονται με αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους, γι’ αυτό και η ημερομηνία λήξης αποτελεί υποχρεωτικό στοιχείο στη συσκευασία τους.
Διάρκεια ζωής ανάλογα με τη σύνθεση του αντηλιακού
Η διάρκεια ζωής ενός αντιηλιακού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα συστατικά του. Τα φυσικά αντηλιακά που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου είναι πιο σταθερά στη σύνθεσή τους και τείνουν να διατηρούν την προστασία τους για 2-3 χρόνια. Αντίθετα, τα χημικά αντηλιακά, λόγω της πιο ασταθούς χημικής δομής τους, οξειδώνονται και χάνουν την αποτελεσματικότητά τους γρηγορότερα, σύμφωνα με την δερματολόγο Hadley King στη Νέα Υόρκη.
Πώς να ελέγξετε αν το αντηλιακό σας έχει λήξει
Εάν η ημερομηνία λήξης έχει σβηστεί ή δεν αναγράφεται, ελέγξτε προσεκτικά τη συσκευασία και το προϊόν για ενδείξεις αλλοίωσης:
Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, είναι απαραίτητο να απορρίψετε το προϊόν.
Σωστή αποθήκευση για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Για να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητα του αντηλιακού, πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος και όχι απευθείας στον ήλιο. Ο ήλιος μπορεί να αποσυνθέσει τη φόρμουλα ακόμη και πριν την επίσημη ημερομηνία λήξης. Επιπλέον, η ανανέωση της εφαρμογής κάθε δύο ώρες διασφαλίζει τη βέλτιστη προστασία.
Κίνδυνοι χρήσης ληγμένου αντηλιακού
Η χρήση αντηλιακού που έχει λήξει σημαίνει ότι η επιδερμίδα δεν προστατεύεται επαρκώς από τις UV ακτίνες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για:
Η Krupa Koestline επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «Η ημερομηνία λήξης δείχνει πότε ένα αντηλιακό παύει να είναι αποτελεσματικό. Χρησιμοποιώντας ληγμένο προϊόν, εκθέτετε το δέρμα σας σε κίνδυνο ηλιακών εγκαυμάτων, καθώς η προστασία δεν είναι πλέον εγγυημένη.»