Ο Χρήστος Μάστορας στη Χειμάρρα με τον Έντι Ράμα: η τελευταία συναυλία του πάνω;

Έντονη δυσφορία και αντιδράσεις ξέσπασαν στους Βορειοηπειρώτες μετά την εμφάνιση του Χρήστου Μάστορα σε συναυλία στη Χειμάρρα. Η εκδήλωση, που φέρεται να διοργανώθηκε από τον δήμο, είχε παρόντα τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις.

Συναυλία στη Χειμάρρα και οι Αντιδράσεις των Βορειοηπειρωτών

Η παρουσία του γνωστού τραγουδιστή, Χρήστου Μάστορα, σε μουσική εκδήλωση στη Χειμάρρα της Βορείου Ηπείρου, στις 3 Μαΐου, πυροδότησε κύμα δυσαρέσκειας στους κόλπους της ελληνικής μειονότητας. Η εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε ο δήμος και παρακολούθησε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Έντι Ράμα, ερμηνεύτηκε από πολλούς Βορειοηπειρώτες ως έμμεση στήριξη στις πολιτικές του Αλβανού πρωθυπουργού και ως προσπάθεια εργαλειοποίησης της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.

Ανακοίνωση της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών και οι Αιτιάσεις

Σε έντονο τόνο, η Νεολαία Βορειοηπειρωτών εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας την ημέρα ως «ημέρα βαθιάς προσβολής και πικρής απογοήτευσης». Επέκριναν τον Χρήστο Μάστορα, ο οποίος στο παρελθόν είχε δείξει ευαισθησία για τα ζητήματα της Βορείου Ηπείρου και είχε καταδικάσει τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, για την επιλογή του να εμφανιστεί σε εκδήλωση συνδεδεμένη με τον κ. Ράμα. Τόνισαν ότι η εκδήλωση παρουσιάστηκε ως «πολιτιστική» από τους διοργανωτές, ενώ ο ίδιος ο τραγουδιστής την χαρακτήρισε «φιλανθρωπική», ενέργειες που θεωρούν ότι συγκαλύπτουν τον πραγματικό της, πολιτικό, χαρακτήρα.

Η Εξήγηση του Χρήστου Μάστορα

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Μάστορας προσπάθησε να εξηγήσει την παρουσία του μέσω ανάρτησής του στο Instagram. Δήλωσε ότι πείστηκε από «εγγυήσεις ότι δεν υπάρχει πολιτικό κίνητρο» για τη συμμετοχή του και διευκρίνισε ότι αυτή θα είναι «η πρώτη και τελευταία συναυλία επάνω», υπονοώντας στο μέλλον αποφυγή παρόμοιων εκδηλώσεων.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Πολιτικό Υπόβαθρο της Εκδήλωσης

Η Νεολαία Βορειοηπειρωτών επεσήμανε το προεκλογικό οδοιπορικό του Έντι Ράμα, ο οποίος, μετά από προεκλογική εκδήλωση στους Αγίους Σαράντα, κατευθύνθηκε στη Χειμάρρα για να παραστεί στη συναυλία. Στην εκδήλωση χαιρέτισαν ο διορισμένος δήμαρχος Βαγγέλης Τάβος, ο ίδιος ο Ράμα και η υπουργός Τουρισμού Μιρέλα Κουμπάρο. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονταν υποψήφιοι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπως οι Vullnet Sinaj, Damian Gjiknuri και Bledi Çuçi. Ο Ράμα φέρεται να απηύθυνε χαιρετισμό, ζητώντας έμμεσα την ψήφο των Χιμαριωτών ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Απόλυση και Μηνύματα της Τοπικής Κοινωνίας

Χαρακτηριστικό της αποδοκιμασίας στάθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η χαμηλή προσέλευση στην εκδήλωση. Ενώ οι διοργανωτές περίμεναν χιλιάδες, παρέστησαν λιγότεροι από 600, γεγονός που εκτιμάται ως «ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας και απαξίωσης από την τοπική κοινωνία» στις «φιέστες και κατ’ επίφασιν φιλανθρωπίες».

Επιπλέον, υπενθύμισαν την προεκλογική περίοδο για τον Δήμο Χιμάρρας, όπου ο Βαγγέλης Τάβος δεν αντέδρασε σε ανθελληνικές δηλώσεις στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Τώρα, ενόψει βουλευτικών εκλογών, «οι ίδιοι κύκλοι εργαλειοποιούν την ελληνική γλώσσα, με εργαλείο τον Χρήστο Μάστορα, προσπαθώντας να ξεγελάσουν τους Χιμαριώτες», τονίζουν.

Σύγκριση και Αίτημα της Νεολαίας

Η Νεολαία Βορειοηπειρωτών κάνει σύγκριση με την άρνηση της Ελένης Φουρέιρα να συμμετάσχει σε παρόμοια εκδήλωση του Ράμα στην Αθήνα το 2024, διαφυλάσσοντας την αξιοπρέπειά της. Αντιπαραβάλλουν αυτή τη στάση με την εμφάνιση του Χρήστου Μάστορα, ο οποίος, όπως λένε, «αδιαφορώντας για το μήνυμα που έστελνε σε εμάς, στους συμπατριώτες του, σε όλους όσοι τον στήριξαν και τον πίστεψαν».

Κλείνοντας, αναφέρουν χαρακτηριστικά:

  • «Εμείς, οι Βορειοηπειρώτες, ξέρουμε πολύ καλά πως τα τραγούδια και οι κατ’ επίφασιν φιλανθρωπίες δεν φτιάχνουν δρόμους, δεν χτίζουν σχολεία, δεν φέρνουν δίκαιο και ελευθερία.»
  • «Όσο κι αν ο Ράμα γεμίζει πλατείες με μουσικές και υποσχέσεις, όσο κι αν τα χρήματα τυφλώνουν πρόθυμους καλλιτέχνες, η μνήμη αυτού του τόπου δεν ξεχνά.»

Ζητούν από τον Χρήστο Μάστορα, «έστω και τώρα», να τοποθετηθεί δημόσια, να διαχωρίσει τη θέση του από το καθεστώς Ράμα και να δείξει ότι η φωνή του ανήκει «στους αδικημένους αυτού του τόπου, και όχι στους εμπόρους της εξουσίας».

δειτε ακομα

δειτε ακομα