Έντονες αντιδράσεις για τον φετινό διαγωνισμό Eurovision, με αμφισβητήσεις γύρω από τη νοθεία στις ψήφους υπέρ του Ισραήλ.
Αμφισβητήσεις για τη διαφάνεια στις ψήφους της Eurovision 2024
Ο φετινός διαγωνισμός Eurovision που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις μετά την εντυπωσιακή άνοδο της ισραηλινής συμμετοχής στην κατάταξη. Υποστηρικτές της Παλαιστίνης και πολλοί θεατές αμφισβητούν την αξιοπιστία του συστήματος ψηφοφορίας, κατηγορώντας τη διοργανώτρια αρχή για δυνατότητα νοθείας στις ψήφους.
Επίσημες καταγγελίες από RTVE και VRT
Οι εθνικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς της Ισπανίας (RTVE) και του Βελγίου (VRT) κατέθεσαν επίσημα παράπονα προς την EBU, ζητώντας διερεύνηση του τρόπου ψηφοφορίας του κοινού. Σύμφωνα με τη Daily Mail, το Ισραήλ αποκόμισε 357 βαθμούς από το κοινό, έχοντας μεγάλη απόσταση από τις επιτροπές της Ισπανίας και του Βελγίου που έδωσαν μηδέν.
Το πολυσυζητημένο σύστημα ψηφοφορίας
Το σύστημα ψηφοφορίας επιτρέπει στους τηλεθεατές να ψηφίζουν έως και 20 φορές, μέσω SMS ή τηλεφωνικής κλήσης, έναν μηχανισμό που σύμφωνα με ειδικούς όπως η βουλευτής Κατία Ζέγκερς, ευνοεί τη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων. Έθεσε το ερώτημα αν έχουν υπάρξει παρόμοιες ανωμαλίες στις βαθμολογίες πολλών χωρών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διεξοδική έρευνα και πλήρη διαφάνεια.
Κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις γύρω από τη συμμετοχή του Ισραήλ
Η παρουσία της Γιουβάλ Ραφαέλ, επιζώσας της επίθεσης στο φεστιβάλ Nova, πυροδότησε έντονες διαμάχες. Κατά την τελική εμφάνιση στη Βασιλεία, δέχθηκε αποδοκιμασίες, ενώ πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και υπεγράφη επιστολή από 4.000 καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων προηγούμενων νικητών Eurovision, που κατηγορούσαν τη συμμετοχή του Ισραήλ για προσπάθεια “ξεπλύματος” της εικόνας του εν μέσω της κρίσης στη Γάζα.
Κατά τον τελικό, η ισπανική δημόσια τηλεόραση RTVE μετέδωσε για 16 δευτερόλεπτα μαύρη οθόνη με το μήνυμα: «Όταν τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται, η σιωπή δεν είναι επιλογή. Ειρήνη και Δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη.»
Απαιτήσεις για διαφάνεια και αποπολιτικοποίηση
Ο εκπρόσωπος της VRT ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις λανθασμένης καταμέτρησης, αλλά τόνισε ότι το σύστημα ψηφοφορίας πρέπει να διασφαλίζει δίκαιη απεικόνιση των προτιμήσεων των τηλεθεατών. Επισήμανε ότι ο διαγωνισμός έχει χάσει τον ενοποιητικό του χαρακτήρα και ζητά πλήρη διαφάνεια.
Παράλληλα, ο διευθυντής της EBU, Μάρτιν Γκριν, δήλωσε ότι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και πως θα γίνει «εκτενής ανασκόπηση ενόψει της 70ής Eurovision», δίνοντας έμφαση στην αξιοπιστία του θεσμού.