Ένα ανεξήγητο επεισόδιο στην ιστορία της ελληνικής Eurovision του 1982 που έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη των φαν.
Η αμφιλεγόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision 1982
Το 1982, η Ελλάδα είχε προγραμματίσει να λάβει μέρος στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision με το παραδοσιακό υφήματα τραγούδι «Σαρανταπέντε Κοπελιές», ερμηνευμένο από τον νεαρό τότε Θέμη Αδαμαντίδη. Το τραγούδι αυτό αντλούσε έμπνευση από τη δημοτική παράδοση και ειδικότερα από το δημοφιλές «Γεφύρι της Άρτας», ενώ η μουσική του παρέπεμπε σε γνωστή σύνθεση του Γιάννη Μαρκόπουλου.
Το μουσικό έργο και η επιλογή του
Επιλεγμένο ανάμεσα σε πάνω από 110 υποψηφιότητες, το «Σαρανταπέντε Κοπελιές» ξεχώριζε με τους στίχους που αναφέρονταν σε «σαρανταπέντε κοπελιές κι εξήντα γοργονίτσες», συνδέοντας έντονα το ελληνικό λαϊκό στοιχείο με τη σύγχρονη σκηνή.
Η αιφνιδιαστική απόσυρση και το πρόστιμο στην Ελλάδα
Παρά τη δυναμική του τραγουδιού, λίγες ημέρες πριν τον διαγωνισμό και την εμφάνιση στη δεύτερη θέση, αποκαλύφθηκε ότι παραβιάζει κανονισμούς της EBU. Αυτό οδήγησε την ΕΡΤ να αποσύρει οριστικά τη συμμετοχή, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αποκλειστεί και να επιβαρυνθεί με πρόστιμο από τον οργανισμό.
Η επικοινωνιακή αντίδραση και ο ρόλος της Μελίνας Μερκούρη
Παρά το σκάνδαλο, η ελληνική δημόσια τηλεόραση προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει το θέμα, δικαιολογώντας την αποχώρηση με το αίτημα για ποιοτικότερο επίπεδο στο διαγωνισμό, την ίδια στιγμή που η Γαλλία επέλεξε να μη συμμετάσχει. Την τελική απόφαση για την απόσυρση έλαβε η Υπουργός Πολιτισμού εκείνη την περίοδο, Μελίνα Μερκούρη, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τον διαγωνισμό.
Ο επίσημος σχολιασμός της EBU επισημαίνει: «Η Ελλάδα επρόκειτο να συμμετάσχει στον διαγωνισμό με το τραγούδι “Σαράνταπέντε Κοπελιές”, αλλά η Μελίνα Μερκούρη αποφάσισε να το αποσύρει λόγω δυσαρέσκειας για την ποιότητα του τραγουδιού δύο εβδομάδες πριν από τον διαγωνισμό».
Μετά την απουσία και η κυκλοφορία του τραγουδιού
Η Eurovision 1982 μεταδόθηκε στην Ελλάδα με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, μέσα από μαγνητοσκοπημένη προβολή, δημιουργώντας ένα αίσθημα απογοήτευσης στους φίλους της. Παρά το σκάνδαλο, η χώρα επέστρεψε στον διαγωνισμό το 1983.
Το τραγούδι του Θέμη Αδαμαντίδη συμπεριλήφθηκε στον προσωπικό του δίσκο «Πονάμε όσοι αγαπάμε» που κυκλοφόρησε το ίδιο έτος, κρατώντας ζωντανή τη μουσική αξία του.