Οι ξηροί καρποί έχουν καθιερωθεί εδώ και καιρό ως ένα υγιεινό σνακ, όμως οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες αναδεικνύουν έναν ακόμη πιο κρίσιμο ρόλο τους: την προστασία της καρδιάς. Φαίνεται πως η καθημερινή τους κατανάλωση μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα ενάντια σε σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις.

Συγκεκριμένα, η πρόσληψη περίπου 30 γραμμαρίων ξηρών καρπών την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μια μικρή χούφτα, συνδέεται άμεσα με σημαντική μείωση του κινδύνου για καρδιακά προβλήματα. Αυτό το εύρημα προκύπτει από εκτενείς έρευνες που έχουν εξετάσει εκατομμύρια συμμετέχοντες παγκοσμίως.

Επιστήμονες από ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο του Όσλο και το King’s College London έχουν επιβεβαιώσει ότι η συστηματική κατανάλωση ξηρών καρπών, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Μάλιστα, τα οφέλη αυτά παραμένουν ακόμα και όταν συνυπολογίζονται άλλοι παράγοντες υγείας, όπως η σωματική άσκηση ή η αποφυγή του καπνίσματος.

Γιατί οι ξηροί καρποί είναι τόσο ευεργετικοί

Η δύναμη των ξηρών καρπών κρύβεται στον πλούσιο συνδυασμό θρεπτικών συστατικών τους. Περιέχουν υγιή λιπαρά οξέα, κυρίως ακόρεστα, τα οποία είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και των τριγλυκεριδίων.

Εκτός από τα λιπαρά, είναι γεμάτοι με φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και πολυφαινόλες. Όλα αυτά τα συστατικά δρουν συνεργατικά, μειώνοντας τη φλεγμονή στο σώμα και διατηρώντας τα αιμοφόρα αγγεία υγιή και ελαστικά. Η τακτική τους κατανάλωση ενισχύει έτσι τη συνολική καρδιαγγειακή λειτουργία. Nuts and your heart: Eating nuts for heart health

Επιστημονικές αποδείξεις και διατροφικά πρότυπα

Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει την καρδιοπροστατευτική δράση των ξηρών καρπών. Μια μεγάλη ανάλυση δεδομένων, που περιλάμβανε πάνω από 800.000 άτομα, έδειξε ότι η κατανάλωσή τους μείωνε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 19% και τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακά αίτια κατά 25%.