Για πολλά χρόνια η σοκολάτα ζούσε με την “ταμπέλα” της ένοχης απόλαυσης. Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες όμως, φαίνεται να αλλάζουν αυτή την εικόνα. Όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται ως πηγή βιοενεργών ουσιών, ικανών να επηρεάσουν ακόμα και τον ρυθμό της γήρανσης του ανθρώπινου οργανισμού.
Τώρα, στο επίκεντρο αυτών των συζητήσεων μπαίνει η θεοβρωμίνη, μία φυσική ουσία του κακάο, συγγενής της καφεΐνης αλλά με ηπιότερη δράση. Μια νέα μελέτη, δημοσιευμένη στο link, συνδέει τα υψηλότερα επίπεδα θεοβρωμίνης στο αίμα με δείκτες πιο αργής βιολογικής γήρανσης. Αυτό σημαίνει πως τα κύτταρά μας, ανεξάρτητα από την ηλικία μας, δείχνουν πιο “νεανικά” ή “κουρασμένα”.
Πώς όμως μια ουσία από τη σοκολάτα μπορεί να εμπλέκεται με την επιγενετική, τα τελομερή και τελικά τον ρυθμό γήρανσης; Και τι ακριβώς σημαίνει αυτό για τους λάτρεις της μαύρης σοκολάτας;
Θεοβρωμίνη: Το «κλειδί» του κακάο
Πρόκειται για ένα αλκαλοειδές, παρόμοιο με την καφεΐνη, που βρίσκεται σε αφθονία στο κακάο. Το ποσοστό της μπορεί να φτάσει το 3,3% του βάρους των κόκκων, ενώ σε μικρότερες ποσότητες τη συναντάμε και στον καφέ.
Αν και διεγερτική, η δράση της θεωρείται πιο ήπια από την καφεΐνη, καθώς δεν διαπερνά τόσο εύκολα τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Για τους ανθρώπους, η κατανάλωσή της μέσω της διατροφής κρίνεται ασφαλής. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα σε ζώα, όπως οι σκύλοι και οι γάτες, επειδή έχουν διαφορετικό μεταβολισμό της ουσίας.
Βιολογική ηλικία έναντι χρονολογικής
Η χρονολογική ηλικία μας είναι απλά ο αριθμός των ετών που έχουμε ζήσει. Η βιολογική όμως, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, καθώς αφορά την πραγματική κατάσταση των κυττάρων και των οργάνων μας.
Ένας άνθρωπος μπορεί να είναι 70 ετών, αλλά χάρη στον υγιεινό τρόπο ζωής να έχει τα βιολογικά χαρακτηριστικά ενός 50άρη. Βέβαια, μπορεί να ισχύει και το αντίστροφο, κάτι που δείχνει τη σημασία της βιολογικής ηλικίας στην εκτίμηση της υγείας μας.
Νέα δεδομένα για τη γήρανση
Η ομάδα των ερευνητών από το King’s College London, με επικεφαλής την Τζορντάνα Μπελ και τον Δρα Ρικάρντο Κοστέιρα, εξέτασε δείγματα από 1.669 άτομα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα θεοβρωμίνης στο αίμα τους, εμφάνισαν πιο αργή επιγενετική γήρανση.
Παρατηρήθηκε παρόμοια τάση, αν και λιγότερο έντονη, όσον αφορά το μήκος των τελομερών. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως άλλα βιοενεργά συστατικά που μελετήθηκαν, δεν έδειξαν την ίδια ισχυρή συσχέτιση. Μάλιστα, αυτή είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια σύνδεση αναδεικνύεται σε ανθρώπινες μελέτες.
Παρά τα ελπιδοφόρα αυτά ευρήματα, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι χρειάζονται κι άλλες έρευνες. Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της αντίστροφης αιτιότητας ή την επίδραση άλλων συστατικών του κακάο, όπως οι πολυφαινόλες, που δεν μετρήθηκαν διεξοδικά. Χρειάζονται οπωσδήποτε κλινικές δοκιμές για να εδραιωθούν αυτά τα συμπεράσματα.
Η θέση της σοκολάτας στη διατροφή
Πολλές σοκολάτες της αγοράς είναι γεμάτες ζάχαρη και έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία. Ωστόσο, η μαύρη σοκολάτα, ιδίως αυτή με περιεκτικότητα άνω του 70% σε κακάο και λίγα πρόσθετα, μπορεί κάλλιστα να ενταχθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή. Εκτός από τη θεοβρωμίνη, το κακάο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό.
Συμπερασματικά, η έρευνα δείχνει ότι η θεοβρωμίνη μπορεί να παίζει ρόλο στην επιβράδυνση της βιολογικής μας γήρανσης. Ακόμη κι αν αυτό δεν επιβεβαιωθεί πλήρως, μια ποιοτική μαύρη σοκολάτα, σε λογικές ποσότητες, αποτελεί μια γευστική και θρεπτική επιλογή για πολλούς.
