Οι τροφές που καταναλώνετε επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το πώς νιώθετε, από το πόση ενέργεια έχετε μόλις ξυπνήσετε μέχρι το πώς αλλάζει η διάθεσή σας μέσα στην ημέρα. Γι’ αυτό και γιατροί και διατροφολόγοι θεωρούν το πρώτο γεύμα της ημέρας το πιο σημαντικό.

Ο Hunter Stoler, διατροφολόγος και σύμβουλος υγείας με έδρα τη Νέα Υόρκη, ιδιαίτερα δημοφιλής και στα social media ως «Health with Hunter» με εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους, έχει ένα πρωινό που επιλέγει σχεδόν καθημερινά για να αισθάνεται στα καλύτερά του.

Όπως εξήγησε στο link, η βάση του κορυφαίου πρωινού είναι το στραγγιστό γιαούρτι, το οποίο εμπλουτίζει με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και πρωτεΐνη. «Με προετοιμάζει για μια καλή μέρα, με κάνει να νιώθω καλά και με κρατά χορτάτο για αρκετές ώρες», εξηγεί.

Ακολουθούν τα βασικά συστατικά του, καθώς και μερικές ακόμα υγιεινές επιλογές πρωινού που προτείνει…

Το μυστικό του διατροφολόγου για ενέργεια

Στο επίκεντρο της καθημερινής του διατροφής βρίσκεται ένα μπολ με πέντε βασικά υλικά. Ξεκινά με στραγγιστό γιαούρτι χωρίς λιπαρά, προσθέτοντας μισή δόση πρωτεΐνης σε σκόνη για ενίσχυση.

Έπειτα, ο Stoler βάζει φρούτα, με τα μύρτιλα να είναι η αγαπημένη του επιλογή, γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Συμπληρώνει το γεύμα με υγιεινά δημητριακά ή γκρανόλα και ολοκληρώνει με μπαχαρικά όπως κανέλα, μπαχαρικό κολοκύθας ή μια πρέζα αλάτι.

«Υπάρχει ευελιξία, αλλά η δομή του γεύματος παραμένει ίδια», σημειώνει. «Αυτός ο συνδυασμός πρωτεΐνης από τη σκόνη και το γιαούρτι, φυτικών ινών από τα μύρτιλα και λίγων ακόμα από τα δημητριακά ή τη γκρανόλα είναι αυτός που με κρατά πραγματικά χορτάτο».

Έρευνες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα μύρτιλα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου και να οδηγήσουν σε καλύτερα συνολικά αποτελέσματα για την υγεία. Η Λαμπρινή Μόσχου, διατροφολόγος, συχνά προτείνει παρόμοιους συνδυασμούς με γιαούρτι, φρούτα και σπόρους, τονίζοντας τη σημασία της ποικιλίας.

Εναλλακτικές επιλογές για ένα θρεπτικό ξεκίνημα

Μια άλλη αγαπημένη πρωινή επιλογή του Stoler, επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, είναι η βρώμη overnight. Αναμειγνύει γάλα αμυγδάλου ή πλήρες γάλα με ένα φλιτζάνι βρώμη και μία δόση πρωτεΐνης σε σκόνη. Το μείγμα τοποθετείται στο ψυγείο μέχρι την επόμενη ημέρα.

an orange sitting on top of a wooden table next to a glass filled with liquid

«Το επόμενο πρωί έχεις νόστιμη βρώμη, την οποία μπορείς να συνδυάσεις με φρούτα, βούτυρο ξηρών καρπών, που είναι εξαιρετικό, κανέλα και ίσως λίγο στραγγιστό γιαούρτι για περισσότερη πρωτεΐνη», λέει. Αυτή η ιδέα βρίσκει απήχηση και σε ελληνικές συνταγές, όπως αυτές που προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης, με έμφαση στα φυσικά υλικά.

Αν έχει όρεξη για ένα ζεστό και υγιεινό πρωινό, φρυγανίζει ψωμί με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και το συνδυάζει με αλμυρά υλικά, όπως ομελέτα και αβοκάντο. «Οι επιλογές είναι ατελείωτες, αλλά να θυμάστε: το σημαντικό είναι η δομή, με ευελιξία», καταλήγει. Τέτοιες εύκολες και θρεπτικές λύσεις, όπως αναφέρουν και sites όπως το iCookGreek, είναι ιδανικές για πολυάσχολες ρουτίνες, προσφέροντας ενέργεια και καλύτερη πέψη.