Εξωτικό και γευστικό, το μάνγκο φαίνεται πως είναι κάτι παραπάνω από μια απλή απόλαυση. Νέα έρευνα υποδεικνύει τη συμβολή του στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, έναν σημαντικό παράγοντα για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.
Μάνγκο και Αντίσταση στην Ινσουλίνη: Μια Νέα Μελέτη
Σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, η τακτική κατανάλωση μάνγκο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις εξέτασαν τις επιδράσεις του μάνγκο σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες με χρόνια φλεγμονή χαμηλού επιπέδου.
Η μελέτη, που περιέλαβε 48 άτομα ηλικίας 20-60 ετών, έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση μάνγκο οδήγησε σε σημαντική μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και βελτίωση της λειτουργίας των β-κυττάρων του παγκρέατος, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης. Ακόμη, μετά από τέσσερις εβδομάδες, παρατηρήθηκε αισθητή μείωση στα επίπεδα ινσουλίνης των συμμετεχόντων.
Η καθηγήτρια Indika Edirisinghe, επικεφαλής της μελέτης, τόνισε (σύμφωνα με το Fox News) ότι η διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα δεν εξαρτάται μόνο από τα επίπεδα σακχάρου, αλλά και από τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Ενσωματώνοντας το μάνγκο στη διατροφή, θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Ισορροπημένη Διατροφή και τα Οφέλη του Μάνγκο
Η διατροφολόγος Erin Palinski-Wade, συγγραφέας του “2-Day Diabetes Diet”, επισημαίνει ότι το μάνγκο μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική προσθήκη σε μια διατροφή για διαβητικούς, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές με παρόμοια οφέλη, όπως τα αμύγδαλα, το αβοκάντο και τα μούρα.
Ενώ το μάνγκο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλα τα φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες. Για αυτό, χρειάζεται ισορροπία στην πρόσληψη κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ο συνδυασμός του μάνγκο με άπαχη πρωτεΐνη και καλά λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στη μελέτη που κατανάλωναν μάνγκο διατήρησαν σταθερό βάρος, καταρρίπτοντας έτσι τον μύθο ότι τα φυσικά σάκχαρα του μάνγκο οδηγούν στην παχυσαρκία ή τον διαβήτη.
Συμπερασματικά, το μάνγκο, όταν καταναλώνεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, ακόμα και για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση των μηχανισμών, αλλά τα υπάρχοντα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά.