Εντερικά παράσιτα: Ποιες τροφές βοηθούν πραγματικά στην αντιμετώπισή τους;

Αποτοξίνωση από παράσιτα: Μύθος ή πραγματικότητα;

Έχετε ακούσει για την “αποτοξίνωση από παράσιτα” στα κοινωνικά δίκτυα; Αυτή η τάση, που βασίζεται στον ισχυρισμό ότι έχουμε παράσιτα στο έντερο και πρέπει να τα εξαλείψουμε, έχει δημιουργήσει ερωτήματα. Ας δούμε τι πραγματικά ισχύει.

Τι είναι τα παράσιτα;

Τα παράσιτα είναι οργανισμοί που ζουν πάνω ή μέσα σε άλλους οργανισμούς, τους λεγόμενους ξενιστές, από τους οποίους τρέφονται. Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες:

  • Πρωτόζωα: Μονοκύτταροι οργανισμοί.
  • Ελμίνθες: Πολυκύτταροι οργανισμοί, όπως τα σκουλήκια.
  • Εξωπαράσιτα: Όπως τα κουνούπια και τα τσιμπούρια.

Αν και οι παρασιτικές λοιμώξεις είναι πιο συχνές σε τροπικές περιοχές και σε περιοχές με έλλειψη υποδομών υγιεινής, καμία ανεπτυγμένη χώρα δεν είναι εντελώς απρόσβλητη.

Η άποψη των διατροφολόγων για την αποτοξίνωση από παράσιτα

Οι διατροφολόγοι τονίζουν ότι καμία τροφή από μόνη της δεν αποτελεί θεραπεία για παρασιτικές λοιμώξεις. Ορισμένες τροφές μπορούν να υποστηρίξουν τη συνολική υγεία και να ενισχύσουν την πέψη, αλλά πάντα υπό ιατρική παρακολούθηση. Εάν έχετε διαγνωσμένη παρασιτική λοίμωξη, ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, συνήθως αντιβιοτικά ή αντιπαρασιτικά φάρμακα.

Εάν δεν έχετε ταξιδέψει πρόσφατα σε περιοχές υψηλού κινδύνου, δεν είστε ανοσοκατεσταλμένοι και δεν έχετε καταναλώσει επικίνδυνο νερό ή φαγητό, είναι μάλλον απίθανο να έχετε παράσιτα.

Τα διάφορα σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο για “καθαρισμό” από παράσιτα, όχι μόνο είναι αναποτελεσματικά, αλλά έχουν και οικονομικό κόστος και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι αναγνωρισμένα από τον ΕΟΦ. Η υγιεινή του εντέρου και η φυσική αποτοξίνωση είναι εφικτές με άλλους τρόπους.

Εναλλακτικές λύσεις έναντι των σκευασμάτων αποτοξίνωσης

  • Προτιμήστε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, για την υγιή λειτουργία του εντέρου.
  • Εντάξτε προβιοτικά και πρεβιοτικά στη διατροφή σας, μέσω τροφίμων όπως το γιαούρτι, τα μήλα, οι μπανάνες και η βρώμη, για την ενίσχυση του μικροβιώματος του εντέρου.
  • Μειώστε την κατανάλωση ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών, καθώς μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ισορροπία του εντέρου.
  • Πλένετε σχολαστικά τα τρόφιμα και τα χέρια σας για την πρόληψη λοιμώξεων.

Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν δοκιμάσετε συμπληρώματα διατροφής ή άλλες “θεραπείες”.

Προσπαθώντας να αποβάλλετε ανύπαρκτα παράσιτα από τον οργανισμό σας με καθαρισμούς, πιθανόν να ξοδέψετε χρήματα χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού και η προαγωγή της ευεξίας επιτυγχάνονται καλύτερα με μια ισορροπημένη διατροφή και σωστή υγιεινή.

δειτε ακομα

δειτε ακομα