Αλλάζει τα Πάντα: Η Δίαιτα Που Αντιστρέφει το Μικροβίωμα του Εντέρου και τη Σχέση μας με το Φαγητό

Νέα επιστημονική μελέτη φέρνει στο φως την επίδραση της διαλειμματικής δίαιτας όχι μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά και σε αλλαγές στο έντερo και τον εγκέφαλo.

Η Διαλειμματική Δίετα και η Επίδρασή της σε Σώμα και Εγκέφαλο

Ερευνητές αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης της παγκόσμιας κρίσης της παχυσαρκίας και πρόσφατα είχαν μια σημαντική ανακάλυψη. Η διαλείπουσα νηστεία, γνωστή και ως διαλειμματική δίαιτα, φαίνεται να μην επηρεάζει μόνο το σωματικό βάρος, αλλά προκαλεί ουσιαστικές αλλαγές τόσο στην εντερική μας χλωρίδα όσο και σε περιοχές του εγκεφάλου.

Αυτή η σημαντική ανακάλυψη ανοίγει νέους ορίζοντες για τη διατήρηση υγιούς βάρους και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, μιας κατάστασης που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για πλήθος ασθενειών, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνος.

Σύμφωνα με μελέτη από επιστήμονες στην Κίνα, στην οποία συμμετείχαν 25 εθελοντές με παχυσαρκία, μια δίαιτα διαλείπουσας ενεργειακής περιοχής (IER) διάρκειας 62 ημερών έδειξε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το πρόγραμμα αυτό περιελάμβανε ελεγχόμενη πρόσληψη θερμίδων και περιόδους σχετικής νηστείας συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας.

Οι συμμετέχοντες όχι μόνο παρουσίασαν αξιοσημείωτη απώλεια βάρους (κατά μέσο όρο 7,6 κιλά, δηλαδή 7,8% του αρχικού τους βάρους), αλλά παρατηρήθηκαν και μεταβολές στη λειτουργία περιοχών του εγκεφάλου που συνδέονται με την παχυσαρκία, καθώς και αλλαγές στη σύσταση των βακτηρίων του εντέρου.

Εγκέφαλος και Εντερικό Μικροβίωμα: Μια Άρρηκτη Σχέση

Κατά τη διάρκεια της μελέτης και της εφαρμογής της διαλειμματικής δίαιτας, μέσω λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI), διαπιστώθηκαν αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα, ιδιαίτερα σε περιοχές που σχετίζονται με την όρεξη και την εξάρτηση από την τροφή, όπως η κάτω μετωπιαία έλικα (inferior frontal orbital gyrus).

Παράλληλα, αναλύσεις δειγμάτων κοπράνων και αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα. Οι αλλαγές αυτές φάνηκε να συνδέονται άμεσα με συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, τα είδη βακτηρίων Coprococcus comes και Eubacterium hallii βρέθηκαν να σχετίζονται αρνητικά με τη δραστηριότητα στην αριστερή κάτω μετωπιαία έλικα, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων και τον αυτοέλεγχο όσον αφορά την κατανάλωση τροφής.

«Υπάρχει η πεποίθηση ότι το μικροβίωμα του εντέρου επικοινωνεί με τον εγκέφαλο με πολύπλοκο και αμφίδρομο τρόπο», δήλωσε στο Science Alert η ιατρική επιστήμονας Ξιαονίνγκ Γουάνγκ. «Το μικροβίωμα παράγει νευροδιαβιβαστές και νευροτοξίνες που μεταφέρονται στον εγκέφαλο μέσω νευρικών οδών και της κυκλοφορίας του αίματος. Αντίστοιχα, ο εγκέφαλος ρυθμίζει τη διατροφική συμπεριφορά, ενώ τα θρεπτικά συστατικά της δίαιτάς μας επηρεάζουν τη σύσταση του μικροβιώματος».

Το επόμενο βήμα, όπως τονίζει ο βιοϊατρικός επιστήμονας Λίμινγκ Γουάνγκ, είναι η διερεύνηση του ακριβούς μηχανισμού επικοινωνίας μεταξύ του εντερικού μικροβιώματος και του εγκεφάλου σε άτομα με παχυσαρκία, καθώς και οι αλλαγές που συμβαίνουν αυτή την επικοινωνία κατά την απώλεια βάρους. Θα πρέπει να προσδιοριστεί ποιες περιοχές του εγκεφάλου και ποια βακτήρια του εντέρου είναι κρίσιμα για την επιτυχή απώλεια και διατήρηση του σωματικού βάρους.

δειτε ακομα

δειτε ακομα