Μπαμπινιώτης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι Επιπτώσεις της στη Γλώσσα και τη Σκέψη μας

Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Στούντιο 4» το απόγευμα της Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου, όπου είχε την ευκαιρία να αναλύσει την ραγδαία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και πώς αυτή επηρεάζει τη γλώσσα και τη σκέψη μας.

Ο διακεκριμένος φιλόλογος και γλωσσολόγος υπογράμμισε ότι, παρόλο που η τεχνητή νοημοσύνη έχει εντυπωσιακές δυνατότητες, υπάρχουν επίσης περιορισμοί στους οποίους θα πρέπει να δίνεται προσοχή, τονίζοντας τη σημασία της ανθρώπινης κρίσης και ευθύνης κατά τη χρήση αυτών των τεχνολογιών.

Στην αρχή της συζήτησής του, εξήγησε πώς η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιεί ήδη υπάρχοντα δεδομένα, τα αναλύει και τα συνθέτει με ταχύτητα και ακρίβεια:

Δείτε το βίντεο

«Αυτή η τεχνολογία είναι μια κορύφωση των δυνατοτήτων μας. Αντλεί υλικό από πολλές πηγές και, με εκπληκτική ταχύτητα, επιλέγει και συνθέτει. Μέχρι τώρα, οι μηχανές δεν είχαν τη δυνατότητα σύνθεσης, τώρα όμως μπορούν να μας παρέχουν πληροφόρηση με μοναδικό τρόπο. Εάν υπάρχει αρκετό υλικό για το θέμα, τότε η AI μπορεί να παραδώσει εκπληκτικά αποτελέσματα. Αν όμως ρωτήσω κάτι εξειδικευμένο στη γλωσσολογία που δεν έχει καταγραφεί, η AI δεν θα μπορέσει να παρέχει μια απάντηση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί σημαντικό εργαλείο με την πρωτοποριακή ικανότητα σύνθεσης, η οποία δεν υπήρχε στο παρελθόν.

«Είναι ένα εργαλείο υψηλής τεχνολογίας και η ικανότητα σύνθεσης του είναι αυτό που την καθιστά καινοτόμο. Έχει μάθει να συνθέτει από μόνη της και όχι απλώς να αναπαράγει ό,τι της προσφέρουμε», πρόσθεσε.

Ωστόσο, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να απομακρυνθούμε από την ουσία της γλώσσας και της σκέψης εάν χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη χωρίς κριτική σκέψη.

«Σίγουρα μπορεί να επηρεάσει τη σχέση μας με τη γλώσσα και τη διαδικασία σκέψης. Εάν αρχίσω να βασίζομαι σε αυτήν για να δημιουργήσει κείμενα, όπως για ένα βιογραφικό, αυτή η εξάρτηση μπορεί σταδιακά να μειώσει την ανάγκη μας για γλωσσική επικοινωνία και τελικά να πλήξει την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, μπορεί να προκύψουν σοβαρές συνέπειες», υπογράμμισε.

Κλείνοντας τη συζήτησή του, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη δημιουργικότητα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για συναισθηματικό ή αυθεντικό περιεχόμενο, όπως η λογοτεχνία ή η ποίηση. Ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει κεντρικός στην παραγωγή τέτοιου είδους έργων.

«Η ευθύνη για την επιλογή και την αξιολόγηση του περιεχομένου ανήκει πάντοτε στον άνθρωπο. Η AI δεν μπορεί να δημιουργήσει λογοτεχνία ή ποίηση, μπορεί μόνο να συνδυάσει διαφορετικά στοιχεία, αλλά θα λείπει το ουσιαστικό συναίσθημα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει την ανθρώπινη δημιουργικότητα. Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και συνειδητοί στη χρήση της», κατέληξε.

δειτε ακομα

δειτε ακομα